Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další dodávka 4875 dávek vakcíny dorazila do Plzeňského kraje, už si je rozdělují očkovací centra

Přesně 7984 osob se podařilo naočkovat k 20. lednu v Plzeňském kraji. Aktivní očkovací centra by zvládla daleko více klientů, bohužel chyběly další vakcíny. Nová a zatím nezkrácená dodávka 4875 dávek vakcíny naštěstí dorazila ještě téhož dne a už se pracuje na jejich rozdělení a distribuci. V příštích dnech se bude pokračovat v očkování zdravotnického personálu, dále pak v zařízeních pro seniory a uvolnily se i termíny pro individuálně zaregistrované seniory nad 80 let.

Volnou očkovací kapacitu pro seniory 80+ jsme si mohli vyzkoušet v reálu. Odpoledne se nám během tiskové konference s hejtmankou Ilonou Mauritzovou (ODS) podařilo zaregistrovat na nedělní termín našeho rodinného příslušníka v očkovacím centru v Klatovské nemocnici. „Jsem ráda, že to funguje,“ komentovala náš úspěch v přímém přenosu hejtmanka.  

V Plzeňském kraji je naočkováno 1187 seniorů z domovů, ale i těch, kterým už se podařilo získat termín v registračním systému. Tento systém ovšem nerozlišuje, kolik seniorů bylo očkováno v domovech a kolik individuálně v očkovacích centrech. Vedle toho prošli očkováním zejména zdravotníci z nemocnic a zdravotničtí záchranáři. Těch je naočkováno 301 z celkového počtu 504 záchranářů. „Prakticky máme naočkované téměř všechny, kteří měli o vakcínu zájem,“ shrnuje ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička.

Kraj obdržel další dodávku očkovacích vakcín

Do konce ledna by měl Plzeňský kraj obdržet dalších 4 875 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. „Navzdory centrálnímu poklesu dodávek očkovací vakcíny Pfizer, obdržely nemocnice Plzeňského kraje na dalších sedm dní dvojnásobek vakcín než v předchozích dvou dodávkách. Konkrétně si dnes Klatovská nemocnice převzala v Plzni a uložila do mrazicího boxu 390 lahviček vakcíny, tedy zhruba 2200 dávek,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Ještě dnes nebo v dalších dnech si své podíly odvezou i Domažlická, Stodská a Rokycanská nemocnice a také městská nemocnice v Sušici. Krajské nemocnice budou pokračovat v očkování klientů v domovech pro seniory, ale hlavně navýší očkování zájemců z rezervačního systému, tedy seniorů ve věku nad 80 let. Termíny pro ně budou uvolňovat postupně dle organizace očkování v jednotlivých zařízeních.

"V Plzeňském kraji se tento týden zapojila do očkování další dvě plánovaná očkovací centra. Očkuje se ve Zdravotním ústavu v Plzni a také na poliklinice v Tachově, kde provoz zajišťuje společnost Léčebné lázně Konstantinovy Lázně. Očkovací centra fungují v Plzni ve Fakultní nemocnici, dále v Privamedu, na EUC Klinice Plzeň, na Denisově nábřeží a ve Zdravotním ústavu (bývalý Purkyňův pavilon)," informovala hejtmanka Ilona Mauritzová. 

Mimo Plzeň se očkuje v krajských nemocnicích – v Domažlicích, Stodě, Klatovech a Rokycanech, dále také městská nemocnice v Sušici. Oblast Tachovska zajišťují Léčebné lázně Konstantinovy Lázně, které očkují na Poliklinice v Tachově a obsluhují mobilními týmy také oblast Plzeň-sever. Během příštího týdne bude zprovozněno další očkovací centrum v Plzni, a to v bývalé železniční poliklinice, dnes Poliklinika Agel Plzeň.

S očkováním na severním Plzeňsku a Tachovsku, kde není žádná nemocnice, pomáhají týmy z Léčebných lázní Konstantinovy Lázně. „Jezdí po sociálních zařízeních jako mobilní očkovací týmy a očkují v Tachově. Ve spolupráci se starosty se jedná i o očkování například v Boru, Stříbře či Plané. Na severním Plzeňsku by se mohlo očkovat i ve spolupráci s EUC klinikou například v Plasích nebo v Manětíně“ uvedla hejtmanka.

Zatím se stále ještě v Plzeňském kraji očkuje výhradně vakcínou firem Pfizer a BioNTech. Vedení kraje teď obdrželo dopis a příslib, že by měly přijít i vakcíny Moderna.

Průtokové očkovací centrum se zatím nestaví

Vzhledem k opožděným a zmenšeným dodávkám vakcíny kraj zdrží oproti původním plánům budování očkovacího centra v Plzni, které by mělo kapacitu až 1000 lidí, až přijde na řadu očkování veřejnosti. Kraj chtěl mít centrum hotové na konci února a v březnu začít s očkováním veřejnosti. To se ale nestane. Budovat se začne až v březnu. Hotové může výt do pěti dnů.

Existuje několik možností, kde by se mělo v Plzni velké průtokové očkovací centrum vybudovat. Jedná se například o areál DEPO2015. Ve hře jsou ale i jiná místa. Rozhodnutí o průtokovém centru padne v pondělí. Fungovat by mělo až do podzimu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, Plzeňský, Plzeňský kraj, očkovací centrum, Plzeň, Ilona Mauritzová, Klatovská nemocnice, a.s., Pfizer, Tachov, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další dodávka 4875 dávek vakcíny dorazila do Plzeňského kraje, už si je rozdělují očkovací centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.