Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nezodpovědní návštěvníci Šumavy už naštvali i hasiče. Na Srní zase lidé chodí až k plotu u vlčího výběhu

Nájezdy neukázněných návštěvníků Šumavy v těchto dnech pořádně nadzvedly také hasiče ze Železné Rudy. Vedle bruslařů na špatně zamrzlých vodních plochách jim vadí zejména to, že lidé parkují se svými vozy na místech, kterými pak nemůže projet žádná hasičská technika. U vlčího výběhu v Srní zase neopatrní návštěvníci sestupují z označených tras, ve snaze dostat se co nejblíže vlkům.   

Železnorudští hasiči na svých stránkách zveřejnili fotografii bruslařů na zamrzlém přírodním koupališti Žabáky, které se nachází nedalo od Železné Rudy. „V prvním případě je to několik tun hokejistů na zamrzlém rybníčku, který tak výrazně praská a zaplavuje se vodou. Rodiče, trenéři, přemýšleli jste nad tím, jak zachránit ne jednoho, dva, ale desítky tonoucích? My ano a máme z toho celkem vrásky,“ píší pozastavují se hasiči nad situací, kterou zaznamenali v sobotu.

„Za druhé, na místo se potřebujeme dostat s naší technikou. A to se díky takovému parkování nepodaří ani se šestikolkou, natož s terénním autem, nebo cisternou. Nejde o to, že bychom na místo nedoběhli, ale se značným zdržením a omezeným vybavením na záchranu. Jak dlouho myslíte, že dokáže tonoucí plavat, nebo se udržet nad hladinou v mrznoucí vodě, než přijede pomoc? Stěží pár minut,“ pokračují hasiči.

Drsný vzkaz adresovali také všem těm návštěvníkům Šumavy, kteří se i přes přísné zákazy a mediální smršť z posledních dnů vydávají na zamrzlá ledovcová jezera, kde se pak klouzají. Plochy všech ledovcových jezer jsou součástí buď tzv. klidových zón nebo součástí Národní přírodní rezervace, do kterých je vstup mimo značené trasy zakázán. „Víte, jak hluboké je Černé jezero? Až 40 metrů, nachází se čtyři kilometry od silnice a v zimě je tam nemožné zajet s větší technikou. Přemýšlejte, než nám tady tu přírodu začnete ničit, že tam už to nebude práce pro nás, ale spíš pro potápěče,“ stojí v prohlášení železnorudských hasičů.

K naprosto nepochopitelnému jednání dochází v těchto dnech také u hojně navštěvovaného vlčího výběhu na šumavském Srní. Velké množství lidí tam vstupuje i přes jasný zákaz mimo vyznačené trasy, stezky a chodníky. Ve snaze dostat se k vlkům co nejblíže, přicházejí lidé až k plotu. Svědčí o tom množství stop vyšlapaných ve sněhu. Neukáznění návštěvníci vlky plaší, mohou tam ovšem také přijít k úrazu. Vlci jsou přitom dobře vidět i z vyznačených chodníků a stezek.

Trpělivost už došla také strážcům NP Šumava. Ti v sobotu uložili několik pokut lidem, kteří i přes zákaz vstupovali na plochu zamrzlého Čertova jezera. Za takové sklouznutí dostali někteří provinilci na místě pokutu až 5000 korun. "Vedle pokut za vstup na led Čertova jezera dostal pokutu 1000 korun také jeden pilot dronu. Nad územím národní přírodní rezervace jejíž součástí jsou i národní parky je zákaz létání s drony,“ uvedl mluvčí NP Šumav Jan Dvořák. Přísné kontroly budou podle jeho slov pokračovat i v dalších dnech. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Železná Ruda / Tony Honzík

Štítky Šumava, NP, CHKO, Čertovo jezero, ochrana přírody, pokuty, klouzání, hasiči, výběh z vlky, návštěvníci, Srní, technika, Železná Ruda, Jan Dvořák, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

sajlor sajlor

Je zajimave, jak hasicům hluboce zalezi na zivotech hazardujicich lidi. Pokud je to v mych silach, rad kdykoliv pomůzu cloveku v nouzi. Ovsem pokud je naplni prace zachranovat zivoty ostatnich, vzdy je na prvnim miste ochrana samotneho zachranare. Byt hasicem na vyjezdu u pripadu, kdy clovek vedome ohrozil sve zdravi a predevsim zivot a nasledne jeho zachrana by ohrozila zivot me samotneho, nemel bych pravdepodobne zadne vycitky svedomi z neuskutecneneho zasahu. Samozrejme se nejedna o klasicky pripad dopravni nehody, kdy clovek vlastni hlouposti a zavinenim způsobil sam sobe nehodu se zranenim, vyzadujici rychly zasah (vystrihani z auta apod.), konal bych maximum, pac by to byla ma prace a nic by me pri ni neohrozovalo na zivote. Stejne jako kona lekar svou povinnost vůci grazlovi, ktery ublizil jinym a musi mu poskytnou pomoc. Tyhle moralizujici kecy nejsou tedy namiste. Pokud by vsichni lidi, byli uvedomeli, nepotrebovali bycho m nasledne zachranare.

Neděle, 10. ledna 2021, 18:19Odpovědět

Nezodpovědní návštěvníci Šumavy už naštvali i hasiče. Na Srní zase lidé chodí až k plotu u vlčího výběhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.