Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Trhovce i zákazníky zklamalo vládní nařízení zakazující konzumaci jídla i alkoholu na veřejnosti

, aktualizováno 8. prosince 2020, 19:45

Za naprostou tragédii a likvidaci považují trhovci i provozovatelé plzeňských vánočních trhů na náměstí Republiky včerejší vládní nařízení. To od středy zakazuje konzumaci jídla a alkoholu na veřejnosti a na vánočních trzích.

„Je to pro nás je to tragédie, máme nakoupené zboží, co teď s tím budeme dělat? To tady budu prodávat jenom čaj? To tady ale nemusím být, kdy nemohu prodávat svařák na trhu. Přicházíme o peníze a nevíme, co bude dál, co se stane v příštích dnech. Zatím tady zůstanu a budu prodávat jen ten čaj, ale to je o ničem. Z toho nepřežijeme. Odpuštění části nájmu jsme zatím s organizátory trhů neřešili. Je to hodně čerstvá záležitost,“ řekl pro Plzeňskou Drbnu Josef Felgr.

Na trzích má Josef Felgr stánek s vyhlášeným svařákem. O tom, že lidem chutná, svědčila dnes v podvečer i dlouhá fronta zákazníků, která se před stánkem vinula. Na svařák v ní čekalo kolem 30 lidí a podobně dlouhé fronty se tvořily u dalších prodejců svařáku. „Jsem tady s kolegy z práce. „Chtěli jsme to ještě stihnout před tím zákazem. Na svařák chodíme na trhy každým rokem. Hodně nás to mrzí. Svařák k trhům prostě patří. A chceme také trochu podpořit poslední možný den zdejší trhovce. Určitě nezůstaneme u jednoho hrnku, ochutnáme jich více,“ konstatoval zákazník Milan Konečný.      

Obrovské zklamání neskrýval ani organizátor trhů Emil Procházka ze společnosti Prostr Servis. „Je mi z toho smutno, mám vztek. Strašně mě mrzí ty nerovné podmínky. Proč může jít člověk do restaurace a objednat si svíčkovou, dostane ji v boxu, dostane ji do tašky a může si ji odnést? A proč nemůže ten prodejce udělat to samé s klobásou. Dát ji zákazníkovi do boxu, do tašky a ten si ji jako službu odnese? Nikde tady na našich trzích nejsou stolky, všude je napsané, že to není určené k přímé konzumaci,“ říká Procházka.

Vládní zákaz se na plzeňských trzích týků celkem 12 stánků s občerstvením. Pořadatelé trhů uvedli, že majitelům těchto stánků samozřejmě nebudou účtovat celý nájem za stánek, zaplatí jen poměrnou část. „Jsem ale zvědavý na to, kdo nám to bude kompenzovat? Nechají nás udělat trhy, něco rozhodnou a za čtyři dny to zase zavřou. Má to být plošně pro všechny stejní, když má jeden podnikatel možnost, tak tu možnost má mít i ten druhý. A je jedno, jestli je to mobilní nebo kamenná prodejna,“ uvedl organizátor trhů.

„Stálo nás to obrovské úsilí vybudovat v tak krátké době takové trhy. Byli jsme jako jedni z mála v republice, kteří je dokázali udělat takto velké se vším tím omezením a teď je to všechno úplně zničené. Ti lidé jsou tady absolutně bez nálady,“ dodal rovněž viditelně zklamaný Emil Procházka.  

Původně měly trhy začít už 23. listopadu, kvůli koronavirové situaci se však stále vedly debaty, zda vůbec budou. Nakonec začaly 5. prosince. Na náměstí Republiky stojí 85 stánků, což je zhruba o třicet čtyřicet procent méně než v minulých letech. Co do rozsahu patří plzeňské trhy k největším vícedenním akcím tohoto druhu v republice, kvůli nim sem dokonce sousední Němci pořádali zájezdy. A není se čemu divit, pravidelně jsou totiž označovány za jedny z nejkrásnějších trhů v zemi i Evropě.

Na náměstí se také objevil populární kolotoč, který pracovníci několikrát denně dezinfikují. Prodejci mají vzorně nasazené roušky, mezi návštěvníky ji měl asi každý druhý. Podle hygieniků je však na místě si ústa chránit, byť je to možná nepohodlné.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vánoční trhy, adventní trhy, koronavirus, organizátoři trhů, vánoční výzdoba, vládní zákaz, svařené víno, Emil Procházka, Milan Konečný, Evropa, jídlo, Drbna.cz, alkohol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trhovce i zákazníky zklamalo vládní nařízení zakazující konzumaci jídla i alkoholu na veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.