Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Proč mít rybí šupinu jen v peněžence? Dílny představují hravé adventní tvoření

Je to zázrak, že letos vůbec můžeme tuto akci pořádat, říkají zaměstnanci Národopisného muzea Plzeňka. Oblíbené adventní dílny se zde pravidelně pořádají každý rokem, letos si tu nově mohou zájemci vyzkoušet například šití dekorací s využitím rybích šupin, nechybí ani oblíbené tvoření ozdob ze sušeného ovoce a ti odvážnější si mohou i zkusit, jak se zpracovává dřevo na výrobu šindelů.

Minulý rok zde prošlo několik set lidí, zejména škol. Letos je situace jiná, musí se dodržovat rozestupy, mít zakrytý nos a ústa a pokud se jedná o větší skupinu, je nutná rezervace. Podle pořadatelů je ale hlavní, že dílny vůbec jsou.

„Návštěvníci si mohou vyzkoušet tradiční zimní řemesla a výrobu vánočních dekorací. Nechybí ani možnost zkusit si zpracování dřeva nebo lití olova. Je tu také ukázka zpracování vlny,“ vysvětluje Adéla Šmausová z Národopisného muzea Plzeňska.

Právě tomu se v muzeu věnují detailněji. Připravena je zde vypraná vlna, kterou můžete zkusit vyčesat na bubnové česačce nebo na takzvaných kramplích.

„Z toho nám vznikne česanec, které lze spřádat na ručním vřeteni nebo kolovrátku, pak je zde cívka, kde se to převíjí na motovidlo. Máme i ukázku rostlinných vláken jako je kopřiva, len a konopí,“ popisuje Michaela Oliberiusová.

Z vlněné plsti lze vytvořit závěsné ozdoby, další oblíbené ozdoby jsou takzvané přeřinky ze skořápky a kousku vaty. Novinkou, která sem doputovala z jižních Čech jsou dekorace z rybích šupin.

„Šupina je zbavena veškerého tuku a odmaštěna, z ní se pak vystříhají tvary, které mi chceme. Většinou se tam ta šupina přichycuje korálkem nebo konfetou, lepší je umístit ji na filc, protože šupiny nejsou dokonale rovné a na tomto materiálu se to krásně srovná. Když se podíváte na ty výrobky, co dělali kdysi, to je prostě nádhera.. Ta šupina má nádhernou kresbu,“ dodává zaměstnankyně muzea.

Zkusit si můžete i například zpracovat dřevo na výrobu tradičních šindeleů. Letošní rok je akce určená především rodinám s dětmi a individuálním návštěvníkům. Dílny můžete stihnout navštívit ještě dnes od 13 do 18 hodin.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Vánoce, advent, dílny, tradice, dekorace, Národopisné muzeum, muzeum, dřevo, tvorba, výroba, peněženka, Národopisné muzeum Plzeňska, dílna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč mít rybí šupinu jen v peněžence? Dílny představují hravé adventní tvoření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.