Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hodnoty, které nám přinesl 17. listopad 1989 si připomnělo vedení města i kraje

Komorním způsobem dnes uctili představitelé Plzně a Plzeňského kraje události 17. listopadu 1989 položením květin u lavičky Václava Havla v Šafaříkových sadech a k Památníku obětem komunismu na Anglickém nábřeží. Primátor města Martin Baxa vyzval Plzeňany, aby si Den boje za svobodu a demokracii připomněli zapálením svíčky.

„I když už od roku 1989 uplynulo jednatřicet let, tak pro mne to, že máme demokracii a svobodu je stále věc nesamozřejmá. V mnoha různých případech můžeme vidět, jak je demokracie křehká, jak není úplně jednoduché její hodnoty hájit,“ uvedl Martin Baxa (ODS). Připomněl dále, že 17. listopad roku 1989 je důležitou historickou událostí, protože právě tehdy občané bývalého Československa po čtyřiceti letech komunistické nadvlády řekli: ‚A dost!‘.

„Je to však i den, kdy vzpomínám také na Václava Havla a Chartu 77, na to, že i v temných dobách normalizace bylo mnoho lidí, kteří se odmítali smířit s tím, že budou žít v nesvobodě. Mám tedy 17. listopad spojený nejen s oním historickým okamžikem, ale i s osobností Václava Havla, a proto si ho v Plzni připomínáme i u jeho lavičky v městském sadovém okruhu,“ podotkl Martin Baxa.

Primátor zdůraznil, že letošní 17. listopad není možné kvůli protiepidemickým opatřením slavit společně. „Musíme být každý zvlášť, ale přitom bychom měli být spolu. Navrhuji proto, aby dnes večer Plzeňané zapálili za oknem svíčku, jako kolektivní vyjádření toho, že se sice nemůžeme setkat ve veřejném prostoru, ale že hodnoty 17. listopadu sdílíme,“ vyzval primátor Martin Baxa.

Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) uvedla, že podle ní je 17. listopad symbolem nové éry naší republiky: „Je to začátek sametové revoluce, která přinesla naší republice svobodu a naději. Letos je sice smutné, že se kvůli protiepidemickým opatřením nemůžeme setkat, věřím ale, že mnoho lidí si na tento důležitý okamžik našich dějin vzpomene.“

Náměstek primátora města Plzně Michal Vozobule (TOP 09) připomněl i 17. listopad 1939, kdy se čeští studenti postavili nacistickému okupačnímu režimu. Proto si ho připomínáme nejen jako Den boje za svobodu a demokracii, ale také jako Mezinárodní den studentstva. „S tímto dnem mám spojené nejen tyto dvě historické události, ale také étos, jenž patří k boji za demokracii a svobodu. To si myslím, že se má připomínat v jakékoli době. Dnes možná více než kdy jindy. Stačí si jen vzpomenout na země, v nichž právě teď dochází k boji za svobodu a demokracii, jako je například Bělorusko. Lidé tam chtějí dosáhnout toho samého, čeho dosáhli Češi a Slováci v roce 1989,“ uvedl Michal Vozobule.

Události 17. listopadu si připomene také plzeňská Měšťanská beseda, která se v tento den v 17:11 hodin rozzářila v barvách české trikolóry.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Pecuch

Štítky 17. listopad, Den boje za svobodu a demokracii, Sametová revoluce, primátor Martin Baxa, Martin Baxa, Václav Havel, Plzeň, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, demokracie, Plzeňský kraj, Anglické nábřeží a.s., ODS, Michal Vozobu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodnoty, které nám přinesl 17. listopad 1989 si připomnělo vedení města i kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.