Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Plzeň odhalila v Normandii pamětní desku čsl. obrněné brigádě

Zástupci Plzně a českého velvyslanectví ve Francii dnes odhalili v Arromanches v Normandii pamětní desku Československé samostatné obrněné brigádě. Je připomínkou 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Brigáda byla součástí britských vojsk v rámci spojeneckých armád a zasloužila se o obléhání města Dunquerque, řekla ČTK mluvčí radnice Eva Barborková. Deska je v Muzeu vylodění v Arromanches.

"Odhalení bylo velmi emotivní. Když si představím, kolik zmařených lidských životů stálo opětovné nabytí naší svobody," řekla radní Lucie Kantorová (ANO), která byla v Normandii s dalšími dvěma radními.

"Desku město pořídilo z podnětu Tomáše Hájka-Higginse a jeho Kombinovaného oddílu, který spolupracuje na Slavnostech svobody v Plzni a reprezentuje právě samostatnou obrněnou brigádu," uvedl primátor Martin Baxa (ODS). Podle něj tím město vyjadřuje velkou úctu československým vojákům, kteří se dobrovolně zapojili do boje proti nacismu. Naplnili tím odkaz masarykovského Československa a přispěli k ukončení nacistické hrůzovlády nad českými zeměmi, řekl.

Radní desku odhalili s českým velvyslancem Petrem Drulákem, zástupci prefektury Calvados a města Arromanches. Přítomna byla také čestná stráž Armády ČR, čestná stráž členů Kombinovaného oddílu v dobových uniformách s knězem Janem Beránkem, zástupci Military Car Clubu z Plzně a Liberation Route Europe, jejímž je Plzeň členem.

Zástupci Plzně se v Normandii účastní více akcí. Ve čtvrtek byli na pietním aktu na Utah Beach. "Položením květin jsem vyjádřil úctu hrdinům, kteří přes nezměrné riziko přišli osvobodit Evropu. Někteří z nich bohužel v Normandii padli, jiní pak došli až do Plzně," řekl náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09). Letošní oslavy 75. výročí vylodění spojenců v Normandii navštíví statisíce návštěvníků. "V 17 muzeích a turistických cílech je pro ně připravena i pozvánka do Plzně na Slavnosti svobody 2020 ve formě propagačních materiálů," uvedla vedoucí odboru marketingu Jana Komišová. Oslavy v Normandii jsou také cílem tisíců českých návštěvníků i řady klubů vojenské historie.

Autoři | Foto Eva Barborková

Štítky ČR, Francie, historie, válka, správa, Plzeň, Normandie, brigáda, Arromanches, slavnost, ANO 2011, Martin Baxa, ODS, Petr Drulák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň odhalila v Normandii pamětní desku čsl. obrněné brigádě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.