Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet obyvatel v kraji roste především díky stěhování, dětí se rodí méně

Za půl roku přibylo v Plzeňském kraji 1 017 obyvatel. Aktuálně tak žije v našem regionu 590 916 lidí. Nárůst způsobil hlavně větší počet těch, kteří se do kraje přestěhovali. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) skoro polovinu z nich tvořili cizinci.

„Nárůst byl způsoben převyšujícím počtem přistěhovalých nad vystěhovalými o 1 410 osob. Tento trend můžeme sledovat v Plzeňském kraji již desátým rokem. V kraji došlo k celkovému nárůstu počtu obyvatel ve všech okresech, pouze v okrese Klatovy se projevil celkový úbytek počtu obyvatel,“ vysvětluje Lenka Hamouzová z Krajské správy ČSÚ v Plzni.

Nejvíce obyvatel (551) přibylo v okrese Plzeň – město. Ačkoli se v kraji již narodilo 2 849 dětí, je to stále o 144 miminek méně než v loňském roce. Počty zemřelých stále převažují, a to ve všech okresech.  ČSÚ například uvádí, že nejvíce je tento rozdíl znát na Klatovsku, kde zemřelo o 127 osob více než se jich narodilo.

Pandemie koronaviru se promítla i do svatebních obřadů. Manželství během prvních šesti měsíců uzavřelo 724 párů, což je znatelně méně než v loňském roce, kdy do společného života vstoupilo o 497 párů více. Ubylo i rozvodů, kdy se číslovka ve statistice zatím zastavila na čísle 547.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu | Zdroj ČSÚ

Štítky statistika, počet obyvatel, stěhování, natalita, mortalita, ČSÚ, Plzeňský kraj, Český statistický úřad, Plzeň, pandemie covidu-19, Klatovy, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel v kraji roste především díky stěhování, dětí se rodí méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.