Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Absence strachu je podstatou psychopatie, říká klinický psycholog Radek Pěkný

Jsou bezcitní, sebestřední, manipulativní. Psychopati žijí mezi námi a často o tom ani nevíme. Jak se dá takový psychopat poznat? A co vlastně tento pojem znamená? To a ještě mnoho dalšího se dozvíte na přednášce psychologa Radka Pěkného v neděli 6. 9. v plzeňské Měšťanské besedě.

Jak tito lidé ovlivňují naše životy a dá se s nimi spolužít či pracovat? Umí současná medicína léčit psychopaty a jací jsou ti, jenž diagnóza přivedla k porušení zákona? Hovořit bude také o manipulativní formě komunikace. Účastníci přednášky získají také systematický přehled problematiky psychopatie v korporátní oblasti i v oblasti osobních vztahů. V krátkém rozhovoru nám Radek Pěkný nastíni téma přednášky.

Pojem psychopat je zakořeněný v běžné komunikaci a lidé ho často používají bez uvážení. Uměl byste ve zkratce přiblížit, co znamená, když je někdo psychopat?

Psychopat je člověk s odchylkou ve fungování svého mozku, která zapříčiňuje, že nevnímá strach. Absence strachu je podstatou psychopatie.

PhDr. Radek Pěkný

je klinický psycholog zabývající se psychodiagnostikou, psychologickým poradenstvím a individuální psychoterapií pro dospělé. Ve své praxi se věnuje problematice depresivních, úzkostných i psychotických poruch, krizové intervenci a stress managementu. Přestože je absolventem výcviku v psychodynamicky a hlubinně orientované psychoterapii, je v psychoterapeutickém procesu zastáncem tzv. integrativního přístupu (používání poznatků z různých psychoterapeutických směrů). Vystudoval psychologii na FF UK a absolvoval vícero odborných kurzů.

Z různých kriminálních příběhů máme o diagnóze psychopat určitou představu a často nám evokuje násilníka bez špetky emoce, který manipuluje každým a díky vysoké inteligenci mu to i lehce prochází. Jaké jsou charakteristiky psychopatů a jaké formy této diagnózy existují?

Psychopaty charakterizují vlastnosti jako bezcitnost, absence empatie, egocentričnost, pocity grandiozity, impulzivita a potřeba neustálého vzrušení. Psychopat dokáže být velmi šarmantní a zároveň je skvělý lhář. Nedisponuje žádnými dlouhodobými a reálnými cíli. Vede parazitický styl života. S ohledem na vlastnosti je psychopatii nejbližší diagnóza disociální poruchy osobnosti.

 Dá se tato porucha osobnosti vůbec léčit?

Psychopaty léčit nelze.

Můžeme se psychopatům bránit v běžném životě?

Dokážeme se bránit pouze tehdy, pokud si dokážeme uvědomit, že máme co do činění s psychopatem. Je dobré vědět, jak takoví psychopati fungují, protože pak máme větší šanci je ve svém okolí rozpoznat. V případě psychopatů je pak nejlepší obranou nebýt s psychopatem vůbec v kontaktu. Takže v tomto případě platí, kdo uteče, vyhraje.

Z vaší zkušenosti, jak reagují samotní lidé, kterým byla diagnostikována tato porucha osobnosti, na fakt, že jsou psychopati?

Vůbec si neuvědomují, že by s nimi bylo něco v nepořádku nebo měli nějaký problém. Dokážou si uvědomit svou odlišnost, ale víc nic.

Na co se ještě zaměříte ve své přednášce?

Ve své přednášce se zaměřuji na pochopení terminologie a podstaty psychopatie. Budu mluvit o charakteristických vlastnostech psychopatů a o tom, jak takoví lidé fungují ve vztazích i na pracovišti, což budu doplňovat postřehy ze své klinické praxe. V neposlední řadě posluchače seznámím s postupy, jak se psychopatům alespoň částečně bránit.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky psychopati, přednáška, Radek Pěkný, psychopatie, psycholog, Měšťanská beseda, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Absence strachu je podstatou psychopatie, říká klinický psycholog Radek Pěkný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.