Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žádná sláva, ale zatím to jde. Nezaměstnanost v kraji dramaticky nestoupla ani v červnu

Lidí bez práce na území Plzeňského kraje v červnu jen mírně přibylo a bez práce tam bylo 13 171 osob. Podíl nezaměstnaných osob v regionu činil na konci června 3,2 procenta a svůj podíl na tom nese i koronavirová pandemie. Ve srovnání s předchozím měsícem jsou aktuální čísla téměř totožná. Počet volných pracovních míst klesl na 26 693. 

V porovnání s ostatními kraji je plzeňský region stále na osmé příčce v žebříčku krajů sledující vývoj nezaměstnanosti. Ještě před nedávnem nebyl nikdy Plzeňský kraj horší než na třetím místě. V minulých letech naopak žebříček mnohokrát vedl.

Ke 30. červnu bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 13 171 uchazečů o zaměstnání, což je jen o 29 více, než na konci května. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 12 179 dosažitelných uchazečů o práci. O aktuálních číslech informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V červnu jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 1953 uchazečů o zaměstnání, což je o 170 osob méně, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 1924 uchazečů, tedy o 458 více než v květnu. Do nového zaměstnání v červnu nastoupilo 1576 osob, to je o 458 více, než v předchozím měsíci. Bez umístění jsme vyřadili 348 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu červnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 6601 žen, což představuje přesně 50,1 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 1928 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 14,6 procenta ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu celkem 5196 uchazečů o zaměstnání, tedy 39,5 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly v červnu okresy Plzeň jih (2,4 procenta), Klatovy (2,7), Plzeň sever (3,0) a Domažlice (3,2). Plzeň město má 3,7, Rokycany (3,3) a nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,8 procenta má tradičně okres Tachov,“ řekl Moravec.

Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj se umístil v rámci krajů na 8. místě. Žebříčku vévodí i tentokrát Pardubický kraj s mírou nezaměstnanosti 2,6 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost ve výši 5,4 procenta vykázal opět Moravskoslezský kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR je 3,7 procenta.

K poslednímu červnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 29 693 volných pracovních míst, což je o 3870 méně, než v minulém měsíci. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 637 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 6648. Z celkového počtu volných pracovních míst bylo 3 934 míst bez příznaku „pro cizince“. Na dalších 22 759 pozic pak mohli zaměstnavatelé přijímat také pracovníky ze zahraničí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, Plzeňský kraj, pracovní místo, povolání, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádná sláva, ale zatím to jde. Nezaměstnanost v kraji dramaticky nestoupla ani v červnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.