Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klatovy budou žít barokní svatojánskou nocí, chybět nebudou slavnostní průvody

Barokní svatojánskou noc se rozhodli uspořádat i letos milovníci historie z Klatov. Akci zahájí dnes v 18:00 slavnostní průvod, v němž půjdou všichni, kteří se na akci dostaví v barokních oblecích. Fanfárami je doprovodí Žesťový kvintet.

„Tato krásná letní slavnost se stala v Klatovech již tradicí,“ říká úvodem místostarosta města a předseda pořádajícího spolku Klatovské katakomby Václav Chroust (ODS). „Po dvou ročnících, které jsme uspořádali v rozkvetlých Vrchlického sadech, se nyní vracíme do jezuitského areálu. Chtěli bychom využít výjimečné atmosféry refektáře, nádvoří jezuitské koleje a samotných katakomb  města,“ pokračuje Václav Chroust.

„Jsme rádi, že epidemiologická opatření se již prostupně rozvolňují, život se vrací do „normálu“ a my můžeme pozvat Klatovany a jejich přátele na kulturní a společenské akce, které k životu města patří,“ doplňuje starosta města Rudolf Salvetr (ODS).

Na co se tedy Klatované a návštěvníci města mohou letos těšit? V průběhu večera a noci zazní barokní hudba. Hrát budou Kolegium pro duchovní hudbu, Michaela Kostková a Jan Sedláček, zpívat bude sbor Šumavan. Diváci uvidí barokní tance, jeden si dokonce mohou zatančit. Přivonět si také mohou k barokním parfémům, které připravila Kateřina Melenová. Novinkou jsou barokní obrazy od Jarky Papežové.

Děti, a nejen ony se zabaví v ambitové chodbě výrobou mýdel, škrabošek, čelenek a šperků. Chybět nebude ani divadelní představení „Kukátko“ od Evy Krausové, květenu představí spolek Rašelina. „Bohužel  jsme museli omezit občerstvení, máme však připravené sladké barokní perníčky od paní Gröszlové, podávat se bude i víno a pivo,“ sděluje hlavní organizátor Václav Chroust.

Před devátou hodinou večerní podruhé vyjde barokní průvod, tentokráte z jezuitského nádvoří na klatovské náměstí. Tam mezi jezuitským kostelem a radnicí program noci vyvrcholí. Vystoupí tu hvězda večera Ondřej Brzobohatý. Zazní hudba minulá i současná, čímž se symbolicky propojí barokní a současné umění. „Vždyť i Georg Fridrich Händel nepsal jen oratoria a tzv. „vznešenou“ hudbu. Stejně tak stál o své dobové publikum a psal pro ně „hity“, které by uspěly i dnes,“ doplňuje opět Václav Chroust. Na samý závěr náměstí osvítí barokní ohňostroj.

Klatovy od roku 1989 významně investovaly do záchrany a obnovy barokního dědictví. Bývalá jezuitská kolej, kterou v roce 1990 opustila armáda, je dnes sídlem městských organizací – ústavu sociálních služeb a knihovny, najdete tu i úřady města. Při rekonstrukci katakomb v roce 2011 byla budova koleje opět spojena s budovou kostela půvabným „prampouchem“ navrženým architektkou Evou Jiřičnou.

Loni se za 36 milionů korun modernizoval refektář jezuitské koleje, ambitová chodba a bývalé mnišské cely. V letošním roce se dokončuje stamilionová rekonstrukce jezuitského kostela. „Jsme rádi za velmi dobrou spolupráci města a místní farnosti, společně se nám daří obnovovat barokní tvář města,“ říká doplnil starosta Rudolf Salvetr.

Barokní svatojánská noc je projektem města Klatovy, Klatovských katakomb, za přispění dalších organizací a spolků. Je součástí Letního barokního festivalu 2020 a projektu Plzeňského kraje „Západočeské baroko.“

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky Barokní svatojánská noc, baroko, průvod, jezuitský kostel, Klarovy, Klatovy, svatojánská noc, kostel, ODS, Rudolf Salvetr, Klatovské katakomby, Georg Friedrich Händel, Eva Jiřičná, Eva Krause, Ondřej Gregor Brzobohatý, Jan Sedláček, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovy budou žít barokní svatojánskou nocí, chybět nebudou slavnostní průvody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.