Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Tábor láká na netradiční zážitek, děti poznají život v odboji

Konspirační byty, šifry, československý odboj a v patách gestapo. Tohle není lekce z historie, ale příměstský tábor, který připravila Paměť národa. Děti se tak chopí role odbojářů a před nástupem do školy si hravou formou opráší pár kapitol z dějepisu.

Předposlední prázdninový týden bude patřit historii. Tu chce zábavnou formou přiblížit Paměť národa, která si pro děti ve věku od 10 do 14 let připravila příměstský tábor.

„Doufáme, že bude hezky, takže bude moct jeden den být bojovka v ulicích města. Šifrovací, kde si budou hrát na ty malé odbojáře a jejich úkolem bude spáchat atentát. V ulicích budou mít i kamarády v kostýmech a podobně. Budou řešit konspirační teorie a mnohé další,“ přiblížila ředitelka plzeňské pobočky Paměti národa Markéta Čekanová.

Všeho se ujmou zkušení lektoři, děti se následně rozdělí do skupin, kdy jedni zastanou práci odbojářů, ti druzí jim naopak budou stále v patách. Organizátoři připravili i setkání s pamětníkem, který vzpomene na události druhé světové války, kdy sám byl v jejich věku.

„Děti pak dostanou za úkol to zpracovat ten příběh, aby to byla jako kratičká scénka nebo divadelní představení, kde by to pak odprezentovali. Podívají se i do archivu nebo do muzea generála Pattona, aby si také osahaly nějaké autentické materiály. Je to nejen hra a zábava, ale také před začátkem školy si tak mohou vzpomenout na něco z dějepisu a nebude ten návrat do školy takový šok," dodává Čekanová.

Kapacita tábora je maximálně dvanáct dětí, přihlášky je ideální zaslat do konce července. Formulář je možné najít  ZDE.

Divadelní kroužky provedou malé herce událostmi 20.století

Úplnou novinkou jsou divadelní kroužky, které budou v Plzni, na Klatovsku a v Plané.  I tady malí herci zpracují podle svého jeden z příběhů pamětníků. Podle Markéty Čekanové nepůjde o žádné připravené scénáře, bude jen na hercích samotných, jak příběh pojmou.

„Představení pak odehrají ve specifických prostorách. Například, když si řeknou, že zpracují příběh o transportech židů, tak to mohou hrát ve staré synagoze, zahradě vzpomínek nebo před Sokolovnou v dnešních Štruncových sadech, protože tam bylo shromaždiště,“ popisuje Čekanová.

Děti se samozřejmě nebudou probírat obsáhlou databází, kde jsou tisíce příběhů. K výběru jich dostanou přibližně pět. Jak je zpracují je už jen na nich. Bude to celý životní příběh pamětníka nebo jen jeden osudový moment? To už je pouze v jejich rukou. Více informací mohou zájemci nalézt na webových stránkách divadlo.pametnaroda.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky tábor, příměstský tábor, výlet, dítě, Plzeň, Klatovy, historie, odboj, Paměť národa, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor láká na netradiční zážitek, děti poznají život v odboji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.