Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hej, Nachbar! Češi se v sobotu symbolicky setkají se sousedy na hranicích

Setkání se uskuteční na dvanácti místech současně. Cílem je poukázat na negativní důsledky uzavřených hranic. Většina míst sousedských setkání se nachází podél česko-německé hranice.

„Aniž bychom chtěli zlehčovat pandemii a zpochybňovat opatření v souvislosti s ní přijatá, chceme upozornit na těžké a nedůstojné životní situace, které s sebou uzavření hranic nese a které dopadají na desítky až stovky tisíc obyvatel žijících v pohraničí,“  vysvětluje Jan Kvapil z iniciativy Soboty pro sousedství.

Účastníci setkání požadují brzké a úplné otevření hranice pro malý přeshraniční styk a vyzývají vlády dotyčných zemí, aby podnikly nutné kroky k otevření hranic pro všechny občany bez omezení.

„Myslíme si, že ve chvíli, kdy ve střední Evropě panuje obdobná epidemiologická situace a kdy jsou ve všech zemích přijata téměř totožná ochranná opatření, nemá uzavření hranic s nejbližšími sousedy žádný smysl a vede jen ke zbytečnému rozdělování rodin a přátel,“ konstatuje Kvapil

V sobotu 16. května se bude konat 12 podobných setkání, na západě Čech na čtyřech místech - na přechodu Bučina na Šumavě, na vrcholu Ostrý na Šumavě, u obce Libé nedaleko Aše a také hraniční cesta v Českém lese mezi zaniklými vesnicemi Václav na Domažlicku

,,"Na Václavu si posteskneme, že hranici nemůžeme překročit. Na obou stranách jsou zajímavé turistické cíle. Občané obou zemí chodí přes hranici normálně na procházky. Tímto náhodným česko-bavorským setkáním se chceme připojit k iniciativě Soboty pro sousedství. Už od počátku května se konala malá přeshraniční setkání na česko-saské hranici. Tento víkend se to rozšiřuje i na česko-bavorské hranice," řiká Veronika Křížková, která se také zapojila do iniciativy Soboty pro sousedství.

Další setkání na zelené hranici se uskuteční za dva týdny v sobotu 30. května. Podle organizátorů budou všichni účastníci sousedských setkání dodržovat všechna předepsaná ochranná opatření. 

,,Hodláme v těchto setkáních pokračovat, dokud nebudou hranice opět průchodné,“ uzavírá Jan Kvapil

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook / Soboty pro sousedství

Štítky hranice, setkání, Domažlice, COVID-19, opatření, iniciativa, Šumava, střední Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hej, Nachbar! Češi se v sobotu symbolicky setkají se sousedy na hranicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.