Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vojenské lesy a statky opraví lovecký zámeček Tři trubky v Brdech

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) zrekonstruují v Brdech lovecký zámeček Tři trubky, který spadá do okresu Rokycany. Vybudují v něm společně s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR návštěvnické a informační centrum pro turisty pro celé Brdy. Dále tam bude centrum lesní pedagogiky pro děti, dům přírody s edukativními prvky a zahradami, multifunkční sál, parkoviště. Náklady určitě dosáhnou desítek milionů korun, řekl mluvčí VLS Jan Sotona.

Hodně bude stát už jen rekonstrukce objektu, který neprošel dlouho žádnou zásadnější obnovou a potřebuje ji. "Připravuje se projekt, protože půjde o rozsáhlou akci, takže hledáme také dotační tituly a chceme využít peníze ze strukturálních fondů," řekl Sotona.

Zámeček, který v roce 2014 prohlásilo ministerstvo kultury za kulturní památku, získaly VLS v roce 2016 poté, co byl zrušený Vojenský újezd Brdy a vznikla Chráněná krajinná oblast Brdy. Do té doby sloužil jako školicí středisko vojáků. V 80. letech 19. století ho dal vystavět kníže Jeroným Colloredo-Mannsfeld, jenž vlastnil tuto část Brd spolu s panstvími Dobříš a Zbiroh. Stavbu navrhl vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu.

Stavba se poté, co vláda zřídila v roce 1926 Vojenský újezd Brdy, stala oblíbeným místem pro odpočinek vojenských velitelů a politiků, ve 30. letech tam jezdili i Tomáš Garrique Masaryk a Edvard Beneš. Za německé okupace tam pobýval polní maršál Walther von Brauchitsch. Po roce 1948 sloužil k ubytování generálů, důstojníků i politiků a pravidelně vítal představitele Varšavské smlouvy. Díky tomu se zachoval v dobrém stavu.

K zámečku poblíž soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka se turisté dostanou, když se z Valdeku vydají směrem na Strašice, kde se silnice stáčí obcí vpravo do lesů.

Návštěvníci podle Sotony mohou do Brd s autem jen na povolení, které vydávají VLS a kontrasignuje Správa CHKO Brdy, která sídlí v Jincích. "(Plánované) parkoviště u Tří trubek bude kapacitně omezené. A bude sloužit spíše pro autobusy, pro výlety s dětmi a podobně," řekl mluvčí Sotona. Tato vozidla budou mít výjimku. Nedaleké Strašice už vybudovaly parkoviště na okraji obce a plánují další.

Autoři | Foto pribram.cz

Štítky ČR, turistika, rezervace, stavby, lesy, Brdy, Plzeňský, VLS ČR, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Rokycany, Tři trubky, Ministerstvo kultury České republiky, Vojenský újezd Brdy, Tomáš Garrigue Masaryk, Hieronymus Mannsfeld, Edvard Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenské lesy a statky opraví lovecký zámeček Tři trubky v Brdech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.