Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počet pracujících cizinců v Plzeňském kraji od loňska vzrostl

Více pracujících cizinců pobývalo v březnu na území Plzeňského kraje oproti údajům za stejné období loňského roku. Občanů ze zemí EU pracovalo na konci března v kraji 38 348, což bylo proti únoru o 156 více a meziročně o 1309 více.

„Dlouhodobě pracuje v kraji nejvíc Slováků, aktuálně 15 948. Následují Rumuni, jichž na konci března bylo 8714, a Bulhaři s počtem 6820 osob,“ informovala o tom Lenka Pavlíčková z krajské pobočky úřadu práce v Plzni. Počty pracovníků z prvních dvou zemí stouply. Pracovníci z EU nezvyšují náklady firem, které jen odevzdají na úřadu práce informační kartu o nástupu.

Proti únoru přibylo také cizinců ze zemí mimo EU, jimž stačí odevzdat informační kartu a nemusejí mít pracovní povolení, protože mají v ČR trvalý pobyt nebo někoho z rodiny s legálním pobytem. Jejich počet rostl od roku 2008 do loňského listopadu, poté dva měsíce klesal. Na konci března jich v kraji pracovalo 9662, meziměsíčně o 71 víc, meziročně o 949 více. Nejvyšší podíl tvoří Ukrajinci, jichž je 6625, následují Vietnamci a Moldavané, počty cizinců z prvních dvou zemí rostly.

Cizinců ze třetích zemí, kteří získali od úřadu práce povolení k práci, je v kraji 7847, proti únoru o 1347 více, ale proti březnu 2019 o 872 méně. Ve většině případů mají krátkodobá pracovní povolení do tří měsíců. Většina pracovních povolení se vyřizuje v režimu zaměstnaneckých karet, které slouží zároveň jako povolení k pobytu i k práci. Vydává je odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra a jejich počty nejsou zahrnuty v krajské statistice.

Továrny v kraji se bez cizinců neobejdou. "Začátkem března trvala příznivá ekonomická situace. Nejčastěji se jedná o pozice montážních dělníků, pomocných dělníků ve výrobě, obsluhy strojů nebo stavebních dělníků," uvedla Pavlíčková.

V Plzeňském kraji bylo ke konci března přes 10 800 lidí bez práce a pracovní úřady nabízely téměř 36 500 volných míst. Jejich prioritou je obsadit volná místa uchazeči, které mají v evidenci. Statistický úřad eviduje v kraji 215 000 zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky zaměstnanost, úřady práce, nezaměstnaní, podpora, cizinci, EU, Plzeňský kraj, Evropská unie, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česko, Český statistický úřad, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet pracujících cizinců v Plzeňském kraji od loňska vzrostl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.