Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Odborná učiliště v Plzeňském kraji hlásí po desítkách let zájem dívek o řemesla

Střední odborná učiliště v Plzeňském kraji hlásí po desítkách let vyšší zájem dívek o řemeslné učební obory. Největší je o obory truhlář a automechanik. Za důvody považují vyšší počet žáků devátých tříd kvůli demografické křivce, solidní uplatnění a mzdy řemeslníků, ale také vyšší emancipaci dívek a rodinné zázemí i snahu některých dívek být raději v chlapeckém kolektivu.

„Máme v prvním ročníku tři truhlářky z celkem 17 učňů, kteří letos nastoupili. Dívku v tomto oboru za 30 let co jsem na škole, nepamatuji," řekla Zdeňka Buršíková, ředitelka Středního odborného učiliště Domažlice se 600 žáky. Podle ní budou další dívky inspirovat a bude jich přibývat.

„V truhlárně máme laser a CNC obráběcí stroje, a holky už se dnes nenadřou a nemusí zvedat těžké věci. Mohou se zaměřit na drobné designové výrobky nebo ozdoby. A vydělají si a na trhu se uživí," uvedla ředitelka. Podle ní se zatím dívky nehlásí na obráběče kovů, ale už chodí třeba do oborů strojní mechanik nebo mechanik-seřizovač. „Když má holka technické vzdělání, umí rýsovat a modelovat, tak má nádhernou výplatu," řekla.

Podle Buršíkové se ve firmách razantně zlepšilo dílenské prostředí i sociální a stravovací zázemí. O tom přesvědčily děti z Domažlicka v nedávném projektu školy a krajské hospodářské komory financovaném Norskými fondy, který měl podpořit právě vstup dívek do technických oborů.

„Pro dívky moc učebních oborů není. Skutečně se děvčata na řemeslné obory hlásí, zájem je určitě vyšší. Nechtějí už být jenom kadeřnicí. Zase naopak máme zájem kluků o cukráře," řekl náměstek hejtmana Vladimír Kroc (ANO). Generace nynějších žáků na druhém stupni základních škol už tolik nerozlišuje ženský a mužský obor. Spíše hledají, v čem by mohli dobře podnikat, dodal.

„Na učební obory nastupuje poslední dva tři roky více holek, v prvním ročníku jich je do deseti - automechaničky i karosářky," řekla Irena Nováková, ředitelka plzeňské Střední průmyslové školy dopravní, která je největší v kraji. Dodala, že dívky vede třeba snaha vydělat víc peněz než v kancelářských profesích, některým se líbí být v mužském kolektivu nebo je k tomu vede rodina - má-li třeba jejich otec autodílnu.

Děvčata se navíc v současnosti nebojí být jedinou dívkou v jinak chlapecké třídě. „Kluky si obtočí kolem prstu, záleží na povaze. Někdy je k ruce třídnímu, pomáhají ve třídě něco organizovat," uvedla.

Trend potvrzují i další učiliště v ČR. Na pražské Střední odborné škole Jarov studuje řemesla 24 dívek, letos nastoupilo deset nových. „Největší zájem je o truhláře, následuje malíř a lakýrník, máme i dvě kominice. Ze čtyřletých oborů vede 'stavební obnova'," řekl ředitel Miloslav Janeček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky ČR, školy, správa, zaměstnanost, střední, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborná učiliště v Plzeňském kraji hlásí po desítkách let zájem dívek o řemesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.