Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: Přeci jen někde vyšla duha. Průvodem hrdosti vyvrcholil letošní několikadenní festival Pilsen Pride

Centrem Plzně prošel v sobotu odpoledne duhový Průvod hrdosti. I přes chladnější a větrnější počasí se ho účastnila zhruba stovka lidí s duhovými vlajkami a transparenty. Cílem několikadenního festivalu Pilsen Pride je snaha upozornit na problematiku LGBTQ+ lidí žijících v České republice. Součástí akce byly také workshopy nebo přednášky zaměřené na lidská práva nebo českou kinematografii.

Ještě během pátku řešili organizátoři spolu s městem a posléze i policií, zda je bezpečné oblíbený pochod vůbec pořádat. Předpovědi meteorologů a hydrologů ale naštěstí byly pro Plzeň příznivé. „Letos se koná šestý ročník Pilsen Pride, tentokrát je naším heslem: Je čas rozkvést, bejby. Chceme tím říct, že je krásné být sám sebou a žít život tak, jak chceme. Jsme nadšení z toho, kolik přišlo lidí a jakou máme odezvu. Chodí sem úžasní lidé,“ uvedl za organizátory Jonáš Hort.

Mezi nejstarší účastníky akce patřil bezesporu pan Miloš, který do Plzně přijel ze středočeského Nového Knína. „Jsem takovej geront. V Plzni jsem v potřetí. Ale jinak je to letos už můj pátý Pride! Jezdím totiž i do zahraničí,“ prozradil se smíchem.

„Myslím, že lidi v Plzni si už zvykli na všechno. Za poslední dva roky, co jsem byl na těchto akcích nebo i během roku, kdy chodím s čepicí s vlajkou, tak jsem nezažil žádný konflikt. Myslím, že lidi tu vidí ledacos a nějaká duhová taška je nerozhodí,“ hodnotí s úsměvem Jakub. A přikyvuje i jeho kamarádka Tereza. „Ještě jsem se nesetkala s tím, že by tu někdo nějak pokřikoval nebo dělal zle. Myslím, lidi jsou tu s tím v pořádku,“ uvedla.

Úderem třetí hodiny odpolední vyrazil průvod z Mlýnské strouhy. Během pochodu zazněla hesla jako: „My jsme taky Plzeň.“ Když průvod procházel kolem katedrály ozývalo se: „Nenapadáme vaši víru, přicházíme v kvíru.“

Samotný festival ukončí nedělní piknik. V týdnu mohli účastníci navštívit workshopy, výstavu nebo přednášky. Organizace Trans*parent se zaměřila na legislativu a budoucnost práv trans lidí v Česku.  Společnost pro queer paměť se naopak věnovala české kinematografii.

„Měli jsme například přednášku s Radkou Výbornou, která spoluvede plzeňskou pobočkou S Barvou Ven a měla tam vstup o podpůrných skupinách pro mladé lidi nebo pro jakékoliv queer lidi. Doprovodný program ale hodně ovlivnilo počasí. Museli přesunout například náš nedělní piknik, který se uskuteční ve vnitřních prostorách Jednoty. Charitativní běh pro Amnesty International v Borském parku jsme museli zruši,“ dodal Hort.

FOTO: Průvod hrdosti, Pilsen Pride 2024

Sobota, 14. září 2024, 16:35

FOTO: Průvod hrdosti, Pilsen Pride 2024
FOTO: Průvod hrdosti, Pilsen Pride 2024

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Pilsen Pride, pochod hrdosti, LGBT, homosexuálové, menšiny, gay, lesba, transpidé, qeer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Přeci jen někde vyšla duha. Průvodem hrdosti vyvrcholil letošní několikadenní festival Pilsen Pride  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.