Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Student ZČU vyvinul pomocí umělé inteligence unikátní únikovou hru, která nemá obdoby

Naprostým unikátem je adaptivní úniková hra Destinisco, kterou vyvinul pomocí umělé inteligence jedenadvacetiletý student Západočeské univerzity v Plzni Filip Kouba, společně s dalšími členy rodiny. Milovníci dobrodružství, kteří si přijedou tuto hru budoucnosti do Plzně zahrát se mají na co těšit, protože přináší zcela nový druh zážitku.

„Jsem milovník moderních technologií a umělou inteligenci používám v běžném životě pravidelně. Bylo přirozené, že jsem chtěl AI zapojit i do svého projektu únikové hry. Díky tomu se celá hra dostala na úplně jiný rozměr, než jsme u únikovek zvyklí. Umělá inteligence by se měla používat s rozumem a tam, kde je opravdu přínosem,“ říká Filip Kouba.

Díky mnoha možnostem, jak vyřešit jednotlivé hádanky a úkoly, se hra může vyvíjet různými směry. Je téměř nemožné, aby si návštěvníci zahráli Destinisco dvakrát stejně. Adaptivní chování únikovky návštěvníky vede podle jejich schopností, úsudku a výběru odpovědí. Umělá inteligence analyzuje například, jak dlouho trvalo rozluštit úkol, kolikrát se udělaly chyby nebo jak často byla potřeba nápověda. AI také oživuje postavy, které promlouvají do příběhu únikovky.

„S únikovkami jsem se poprvé setkal na ERASMU v Africe, kde jsme s kamarády připravili naučnou únikovou hru s využitím obyčejného kartonu a kancelářských potřeb. Tam jsem si uvědomil, že pokud bych měl více času a prostředků, mohl bych vytvořit něco mnohem lepšího. Po návratu do Čech mě nakoplo setkání “LevelUp” na Západočeské univerzitě, kde jsem se rozhodl, že do toho jdu naplno,“ vypráví Filip Kouba.

Destinisco je rodinný projekt, ve kterém se kromě Filipa angažuje i jeho táta Petr, který se podílí na programování. Sestra pomohla s tvorbou příběhů a maminka zase poskytuje cenné rady při vývoji hry. Každý krok ve hře je promyšlený do nejmenších podrobností. Sám Filip si zahrál už mnoho únikových her, proto moc dobře ví, jak důležité jsou detaily a provedení celé hry. Jeho přáním je, aby měl prožitek ze hry úplně každý, aniž by bylo znát sebemenší opotřebení.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Filip Kouba + BIC

Štítky úniková hra, umělá inteligence, student ZČU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student ZČU vyvinul pomocí umělé inteligence unikátní únikovou hru, která nemá obdoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.