Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Lidé mění městské lesy v nechutné skládky odpadů, zakládají nelegální ohniště a auta houbařů blokují výjezdy

Nechutně a neohleduplně se velmi často chovají mnozí lidé při svých letních návštěvách plzeňských městských lesů. Ty se mění v zapáchající skládky odpadů, špatně parkující vozidla houbařů zase blokují výjezdy z lesů. Brání tak průjezdu lesní technice i hasičům. Největší nebezpečí ale hrozí z nelegálně rozdělávaných ohnišť!

Město Plzeň vlastní většinu lesů na území svého katastru, ale i mimo něj. Lesy v rekreačních oblastech v blízkosti rybníků bývají v létě častým útočištěm pro lidi, kteří se v nich chtějí schovat před letním žárem. Správci městských lesů vyzývají návštěvníky, aby byli ohleduplní a chovali se v lese slušně. Městské lesy a lesoparky jsou oblíbeným cílem obyvatel i návštěvníků města, ne všichni se v nich chovají tak, jak by měli. Lidé nejčastěji míří do rekreační oblasti Bolevecké rybníky, ale i například i do okolí Kokotských rybníků na Rokycansku. Také tam má město rozsáhlé lesní pozemky, které lákají k procházkám i k houbaření.

Největší nebezpečí v létě hrozí z nelegálně rozdělávaných ohnišť i z kouření v lese. Právě to bylo nejpravděpodobnější příčinou vzniku největšího loňského požáru, který zničil 15 arů městského lesního porostu. „Každý rok řešíme několik požárů v lese a bylo velké štěstí, že se většinu z nich podařilo hasičům zlikvidovat ještě v počátku. V oblasti Boleveckých rybníků jsme proto ponechali jen dvě veřejná ohniště, a to u Senečáku a u Šídlováku,“ říká vedoucí oddělení lesního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Milan Sekáč.

„Lidé ale stále častěji jezdí do lesa auty. Ta parkují na začátcích lesních cest tak, že omezí či úplně znemožnění vjezd i výjezd lesní techniky, ale i vozidel IZS. Mnozí návštěvníci si totiž neuvědomují, že těžká lesní technika, tedy kamiony vyvážející dřevo z lesa, ale také i hasičské nákladní vozy, potřebují nejen větší prostor pro průjezd. Ale také pro vytáčení,“ zdůrazňuje Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí.

Řidič nevhodně zaparkovaného auta pak vcelku zbytečně skončí s pokutou. „Navíc svou neohleduplností může zkomplikovat rychlý zásah u hořícího lesa, nebo způsobit několikahodinové nucené přerušení práce dřevařů. Ještě větší problém to může být, pokud jede do lesa anebo z něj záchranka. Rád bych požádal všechny návštěvníky našich lesů, aby byli ohleduplní k ostatním i ke správcům lesa,“ apeluje na veřejnost náměstek primátora.

U problematických vjezdů do lesů instalovala Správa veřejného statku města Plzně, která se o městské lesy stará, závory. Instalace jedné závory stojí přibližně 15 tisíc korun včetně DPH. V současné chvíli plzeňští lesníci evidují na lesních cestách v majetku města 135 závor. Problém s nevhodným parkováním, ale často přetrvává. Nejčastěji v lesích za obchodním centrem Tesco na Rokycanské nebo u Borské přehrady pod železničním přejezdem.

Problémem jsou také odpadky. „Pro návštěvníky platí, že co do lesa donesou, to by si také z něj měli odnést. Ne všichni to dodržují, a navíc nám do lesa vozí i větší porce odpadu, jakým je třeba stavební suť či starý nábytek. Ročně nás tyto úklidy stojí zbytečně dva až tři miliony korun,“ uvedl vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně Richard Havelka.

„Lesy jsou oblíbenou oázou pro malé i velké. Všichni by se v nich ale měli pohybovat tiše, neodhazovat tam odpadky a nepoškozovat takzvané oplocenky. Lesy jsou přístupné návštěvníkům 24 hodin 7 dní v týdnu a zadarmo. Měli bychom si toho vážit a podle toho se k nim chovat. Ne všude na světě si mohou lidé dopřávat takového luxusu,“ dodal náměstek Aleš Tolar, v jehož kompetenci plzeňské městské lesy jsou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, Martin Pecuch, Magistrát města Plzně

Štítky městské lesy, nelegální ohniště, skládka odpadů, houbaři blokují výjezdy, parkující vozidla, rozdělávaní ohňů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé mění městské lesy v nechutné skládky odpadů, zakládají nelegální ohniště a auta houbařů blokují výjezdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.