Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na Šumavě nezabloudíme díky dokonale značeným turistickým trasám. Velkou část vyznačil a vymyslel Václav Vavrýn

Milovníci Šumavy vyrážejí každým dnem za svým cílem po barevně značených turistických trasách. Málokdo ale ví, že za velkou částí těchto tras je jméno Václava Vavrýna, školního ředitele a předsedy Klubu českých turistů v Sušici. Tento neúnavný turista se narodil už v roce 1879. A podle jeho značek chodíme bezpečně dodnes po velké části Šumavy.

Václav Vavrýn z Čichtic u Bavorova nebyl sice prvním, kdo začal vyznačovat turistické trasy Šumavou. Patřil ale mezi nejpracovitější značkaře a pod velkou částí tras byl podepsán právě on. Za čtyřicet let práce prošel přírodou tisíce kilometrů. Vyznačování tras dal řád a systém, které Šumavě záviděly jiné ještě za jeho života.

Když byl Vavrýn ještě profesorem chlapecké školy v Sušici, těšil se vždy na prázdniny, aby vyznačil nové trasy. Ty si v průběhu roku pečlivě nastudoval a připravil doma nad stolem a nezapřel povoláni učitele. Úzká složka z tužšího papíru, praktická do kapsy, byla plná drobných údajů časových, vzdálenostních, česko-německého názvosloví i význačných terénních bodů. Vavrýn se vždy nejméně na tři týdny „ztratil" rodině. Domů se pak vracel umazaný od barev, často promoklý a vyčerpaný. Ale brzy odhodlán k návratu na místa, kde svoji práci ještě nedokončil.

Při zpracování tohoto článku jsme s laskavým svolením čerpali z publikace 100 zajímavostí ze staré Šumavy III., kterou vydalo plzeňské nakladatelství Starý most

Zásluhou Václava Vavrýna a intervencí u úřadů i vlivných osob se také dařilo získávat finanční prostředky a povolení na úpravy a značení turistických cest. Dřevěné směrovky sám vyráběl a o prázdninách křižoval Šumavu s plechovkami barev a se svým pomocníkem Franckem. Vedle značení tras také opravoval poničené značky, které se už tehdy stávaly terčem řádění vandalů. Svědčí o tom zpráva z tisku z roku 1927, kde se psalo o tom, že turistické značky jsou stále trnem v oku německým spoluobčanům. To se stalo například se značkou vzdálenou jeden kilometr od Smí, kterou kdosi přetřel jiným nátěrem. Jindy zase vandalové zamazali značky kravskými lejny.

Díky svým konexím a neúnavné iniciativě Vavrýn docílil toho, že ministerstvo vnitra vydalo zvláštní výnos na ochranu turistického značení. V roce 1934 vypracoval schéma lyžařských tras, které byly zakresleny do lyžařské mapy, vydané českým Skí klubem v Plzni. Zkušení šumavští turisté a znalci pěšího putování vědí, že barevné turistické značení pamatující „vavrýnovu dobu" nedoznalo příliš změn. Svojí logikou a jednoduchostí patří dodnes k nejuznávanějším systémům v Evropě.

Mimo to se Vavrýn také zasloužil o vybudování rozhleden na Svatoboru a Javorniku. Byl také oblíbeným vedoucím turistických výprav. Často přispíval do tisku, aby co nejvíce propagoval krásy Šumavy. Zemřel v Sušici 26. září 1957.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Starý most

Štítky turistické značky, turistické trasy, Václav Vavrýn, šumavské trasy, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě nezabloudíme díky dokonale značeným turistickým trasám. Velkou část vyznačil a vymyslel Václav Vavrýn  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.