Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Strážci NP Šumava našli další nelegální ohniště. Rozdělali ho rádoby trampové, kteří navíc kradli v Modravě

Další nelegální ohniště objevili strážci Národního parku Šumava v lokalitě nad Hraběcím mostem na Modravsku. Současně se podařilo objasnit i jednu zlodějinu. Tu mají mít na svědomí návštěvníci Šumavy, kteří si i přes zákaz rozdělali oheň na území národního parku. A to mimo místa k tomu určená. Podobný případ zaznamenali strážci na Šumavě už před týdnem.

„Jak zapálit národní park? Je to jednoduché, stačí sirky, zapalovač, trochu suchého dříví a hlavně nepoužívejte mozek. Používání mozku a přemýšlení nad tím, co se stane, když v přírodní zóně národního parku rozdělám oheň, totiž může být zásadní překážkou pro konání této činnosti,“ komentoval NP Šumava nález ohniště na svém facebookovém profilu.

Jedná se o ohniště s průměrem kolem jednoho metru. „Dokonce víme, kdy bylo toto nelegální ohniště rozděláno. Pravděpodobně to bylo v pátek večer 17. května. Naši strážci totiž byli požádáni jedním obyvatelem z Modravy, že se mu právě v pátek večer ztratila z jeho pozemku relativně drahá krycí plachta. A že kdyby ji strážci někde našli v terénu, tak je jeho a prosí o její vrácení. Tuto krycí plachtu jsme opravdu našli ve středu 22. května hned vedle ohniště v lokalitě nad Hraběcím mostem,“ informoval mluvčí parku Jan Dvořák.

Plachta se vrátila ke šťastnému majiteli. „My jsme hlavně šťastní, že jednání rádoby trampů, nemělo nepříjemné následky v podobě požáru. Prosíme, buďte rozumní, dodržujte zákony a předpisy. Na území národních parků není možné rozdělávat ohně mimo místa k tomu určená a mimo zastavěné a zasatvitelné plochy obcí,“ zdůraznil Dvořák.

Nebyl to první nález ohniště během jediného týdne

O tom, že někteří návštěvníci nedodržují platné zákony a na území NP Šumava svědčí i případ z minulého týdne, kdy se našlo čerstvé ohniště na jednom z vrcholů nedaleko jezera Laka. „Jak by byl v těchto místech složitý hasičský zásah, pokud by se oheň rozšířil asi nemusíme popisovat. Zdůrazňujeme proto, že na území národních parků je zakázáno rozdělávat ohně mimo vyhrazená místa a mimo zastavěné a zastavitelné oblasti obcí,“ dodal mluvčí NP Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní park Šumava

Štítky ohniště v NP Šumava, nález ohniště, krádež plachty, zákaz rozdělávání ohně, NP Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

A co takhle zjistit telefonní čísla, ze kterých a na které bylo voláno v tu dobu z toho místa. Operátoři by neměly problém to zjistit. Jenže to je bohužel "neprůchodné".

Pátek, 24. května 2024, 14:54Odpovědět

Mira Glőckner

Děcka nerozčilujte se pitomě! Já jsem taky za mlada chodil na čundry a takto se chovat, by mě nikdy nenapadlo, i když jsme si občas dali večer pořádně do trumpety. Ale takoví kkti byli vždycky, přičemž i oni sami sebe označovali za trampy, čundráky. Je to všechno o lidech, potažmo není všechno zlato, co se třpití ;)

Pátek, 24. května 2024, 13:38Odpovědět

Jindřich Tyralik

Jak jste vy mudrlante přišel na to že to udělali trampové? Víte vůbec něco o trampském hnutí!!!!

Pátek, 24. května 2024, 12:25Odpovědět

Martin Leksa

Poprosím a důkaz,že to byli trampové!Jinak je to křivé obvinění a i přesto,že tramping je živelné hnutí,nikým neorganizované,neznamená to,že ho bude kdokoli očernovat.

Pátek, 24. května 2024, 11:12Odpovědět

Milan Adámek

Nechtěl pan šéfredaktor napsat, že oheň a krádež spáchali Trumpové?

Pátek, 24. května 2024, 11:02Odpovědět

Jitka Rousová

Tohle by tremp v životě neudělal. A nechat po sobě takový bordel už vůbec ne. Pan Beneš nemá vůbec ponětí, kdo je to tremp.

Pátek, 24. května 2024, 10:48Odpovědět

Hugo Lambruche

Vsetko zle hodte na Trampov, akoby ini do lesa nechodili. Ake mate dokazy? Fotky? Video? Si uvedomte, co robite. Ked napisem ze mi cig*#$ kradol na zahrade, je to rasizmus, krive obvinenie a stravim par hodin na policii. Ale na trampov sa moze hodit vsetko zle.

Pátek, 24. května 2024, 10:10Odpovědět

Bárt Uaz

Nějaký důkaz, že to opravdu byli trempové?? Jinak jsou to zavádějící informace, falešné obvinění a urážka trempů. Prosím o nápravu nadpisu článku.

Pátek, 24. května 2024, 07:13Odpovědět

Strážci NP Šumava našli další nelegální ohniště. Rozdělali ho rádoby trampové, kteří navíc kradli v Modravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.