Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pondělí 25. listopadu 2024  |  Svátek má Kateřina
Bez reklam

Devět produktů letos získalo značku Regionální potravina Plzeňského kraje. O titul se ucházelo 169 výrobků

Klobása, borůvkový kefír, zelňáky, mošty, uzený kapr, jablečný dezert s kozím sýrem, to vše jsou produkty, které letos získaly značku Regionální potravina Plzeňského kraje. Celkem porota ocenila devět výrobků z regionu. Nejsilněji zastoupenou kategorii tepelně opracovaných masných výrobků ovládla Královská klobása od výrobce Plzák z Plzně.

V jubilejním 15. ročníku soutěže se o značku národní kvality potravin ucházelo rekordních 169 výrobků od 44 výrobců. Pro spotřebitele jsou zárukou, že je v nich nejméně 70 procent místních nebo českých surovin, pokud lokální nejsou.

„Při letošním rekordním počtu přihlášených výrobců je mi o to více líto, že mohlo zvítězit jen 9 regionálních produktů z našeho kraje, protože si cením každého výrobce, který se rozhodne ve svém podnikání pro lokální cestu. Jsem velmi potěšená, že mezi letošními 44 výrobci bylo i 22 nově přihlášených, kteří zkusili své štěstí v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje,“ uvedla krajská koordinátorka Plzeňského kraje Helena Hnojská, z obecně prospěšné společnosti Úhlava.

„Ze získání ocenění Regionální potravina máme obrovskou radost. Toto ocenění je pro nás motivací do další práce. Procházíme těžkým obdobím, kdy již v době květu zastihl naši úrodu mráz, což pro nás znamená minimální podzimní sklizeň. Ocenění Regionální potravina je pro nás velkým povzbuzením. Věříme, že přečkáme letošní těžké období a budeme se opět těšit z velké úrody v dalších letech,“ říká Jana Zikmundová, vedoucí sadů v Nebílovech.

Všichni příznivci lokálních produktů si přijdou na své na Dožínkách Plzeňského kraje v neděli 8. září 2024 v Dýšině, kde bude možnost se s nově oceněnými výrobci osobně setkat a ochutnat jejich pochoutky. Na slovnosti jim bude oficiálně udělena značka Regionální potravin Plzeňského kraje.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2024 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:

1.Masné výrobky tepelně opracované - Královská klobása Plzák z Plzně s.r.o.
2.Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy - Vepřový bok na černém pivě a jalovci, Josef Vanický, Blovice
3.Sýry včetně tvarohu - Čerstvý sýr - koření, Šumavský statek Dlouhá Ves s.r.o.
4.Mléčné výrobky ostatní - Kefír s borůvkovou příchutí, Jiří Weber, Brnířov
5.Pekařské výrobky včetně těstovin - Zelňáky, ing. Libuše Pažoutová Sittová, Dvůr Krasíkov
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Jablečný dezert s kozí ricottou, JS Chocolatte s.r.o. Plzeň
7.Alkoholické a nealkoholické nápoje - Nebílovský mošt - jablko, hruška, Sady Nebílovy, Lukrena a.s.
8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Zelný salát, Milena Švábová, Dolany
9.Ostatní - Kapr uzený, porcovaný, Zpracovna ryb Klatovy a.s.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obecně prospěšná společnost Úhlava

Štítky regionální potravina, soutěž o regionální potravinu, značka národní kvality

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Devět produktů letos získalo značku Regionální potravina Plzeňského kraje. O titul se ucházelo 169 výrobků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.