Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město na bývalé demarkační linii chystá oslavy osvobození. Mluvit se bude i o posledním pivu K.H. Franka

Slavnosti osvobození v Rokycanech, kde se na úplném konci války setkala americká armáda s ruskou armádou, chystají organizátoři s bohatým programem na sobotu 4. května 2024. Město se na pořádání oslav podílí společně s Muzeem na demarkační linii Rokycany, které disponuje velkým množstvím historické vojenské techniky.

Kompletní program oslav osvobození se uskuteční v největším nestátním vojenském muzeu v České republice. „Program v muzeu bude zahájen ve 14.00 hodin, muzeum bude pro veřejnost otevřeno od 13.00 hodin. Program zahájí přednáška Poslední pivo K. H. Franka o jeho zatčení v Rokycanech s promítáním unikátních dobových záběrů na velkoplošné obrazovce. Následovat budou soutěže pro děti, komentované prohlídky dobových táborů i výcvik fyzické zdatnosti vojenských nováčků,“ řekla za organizátory z Muzea na demarkační linii Rokycany Radka Vávrová.

Druhý blok oslav zahájí hlavní pietní akt v 16 hodin, poté bude následovat defilé armád a techniky II. světové války, děti se zapojí do stavby barikády a poté do průvodu osvobození, připravena je bojová ukázka Květnové povstání za podpory historického letadla Mustang. Svoji techniku představí také profesionální hasiči z Územního odboru Rokycany Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. „Závěr rokycanských oslav bude patřit koncertu orchestru Tremolo od 19.30 hodin a poslední tečkou bude ohňostroj,“ doplnila Radka Vávrová.

Město si také připomene oběti druhé světové války, a to pietními akty v sobotu 4. května u pomníku na demarkační linii (ve 13.30 hodin), poté u pamětní desky na náměstí 5. května, pamětní desky nadporučíka Josefa Strankmüllera v ulici Míru a u pamětní desky na budově radnice v Rokycanech.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová, Muzeum na demarkační linii

Štítky oslavy osvobození, muzeum na demarkační linii, program oslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město na bývalé demarkační linii chystá oslavy osvobození. Mluvit se bude i o posledním pivu K.H. Franka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.