Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vypravte se na nejkrásnější horu Šumavy. Ze špičky Luzného je unikátní výhled do všech světových stran

Pro někoho úplně nejkrásnější, pro jiné jedna z nejkrásnějších šumavských hor. Taková je majestátní hora Luzný (německy Lusen) s charakteristickým kuželovitým vrcholkem, který tvoří nazelenalé obří žulové balvany. Luzný má nadmořskou výšku 1373 metrů a nachází se v Bavorsku jen 400 metrů za česko-německou hranicí. Z Česka je Luzný pro běžného turistu vzhledem k uzavřené přístupové cestě přes legendární Modrý sloup téměř nedostupný a trasa měří skoro 30 km. Proto vás zveme na rychlý jarní výstup, který podniknete po spektakulární stezce z německé strany. A užijete si poslední zbytky sněhu.

Na výlet vyrazíte automobilem přes hraniční přechod v Železné Rudě, odkud pojede až k obci Waldhäuser. Ještě než přijedete do zmíněné obce, zaparkujete auto na parkovišti s názvem Waldrastplatz Fredenbrücke, které se nachází v zátočině po levé straně. Není příliš velké a vyplatí se přijet dříve, aby se dalo zaparkovat. Za parkovné se neplatí. Z tohoto výchozího parkoviště vede na vrchol Luzného asi vizuálně nejhezčí cesta. Měří jen pět kilometrů a podle ukazatelů má výstup trvat bez 15 minut tři hodiny. Nám trval výstup bez větší námahy přesně 90 minut. Určitě se v tomto období vyplatí mít trekové hole, což oceníte zejména při sestupu, protože v horní části vrcholu leží na cestě stále ještě sníh. Hole přijdou vhod i jako opora při chůzi po mokrých a kluzkých balvanech.

Z parkoviště budete stoupat k vrcholu nádherným údolím podél divokého potoka s názvem Kleine Ohe. V korytě potoka leží desítky napadaných ztrouchnivělých stromů, další obrovské množství kmenů leží na svazích po obou stranách údolí, které tvoří prales. Potok, který teče z několika míst z vrcholku Luzného, má celou řadu krásných vodopádů a lagun. Posedět můžete i u jednoho jezera. Sledovat budete na několika místech také činnost bobrů a jejich místy až gigantické přehrady.

Uvidíte Čertovu díru i skleněnou archu

Zhruba v polovině cesty dorazíte do strašidelné skalnaté soutěsky nazvané Teufelsloch (Čertova nebo Ďáblova díra). Tam údajně sídlí pekelníci, kteří vrhají rozžhavené smrkové šišky po lidech. Tajemnou Čertovu díru lze spatřit na dně soutěsky. V soutěsce fouká opravdu ledový vítr. Po cestě, kterou místy tvoří strmé kamenné schody dojdete dál k dřevěnému chodníku. Z něj je možné sledovat přirozenou obnovu lesa, ze kterého v roce 1996 zbyly jen suché pahýly stromů. Dnes už je místo opět zalesněné. Chodník vás přivede až na rozcestí ke slavné tři tuny vážící skleněné arše, kterou v roce 2003 vytvořili němečtí skláři.

Nalevo od archy je tajemná cesta, která vede k zapovězenému přechodu Modrý sloup. Mějte na paměti, že se nacházíte na území národního parku! Před vstupem na tuto cestu vás varují zákazové tabule. Cesta je z této německé strany uzavřena z důvodu ochrany tetřeva až k bývalému přechodu v době od 16. listopadu do 14. července. Z české strany se k tomuto území kvůli zákazu ani nepřiblížíte. Pod hájovnou na Březníku je cesta uzavřena. A přísný zákaz se rozhodně vyplatí dodržovat jak z české, tak i z německé strany.

O Modrém sloupu si tedy nechte jen zdát a dál pokračuje od skleněné archy po značené letní cestě až k vrcholku Luzného. Ještě než vystoupáte k hranici kamenného moře těsně pod vrcholem, čekají vás strmé kamenné schody. A pak už si dáte poslední výškové metry po obrovských balvanech až na špičatý a bezlesý vrcholek Luzného. Nejvíce ze všeho připomíná vyhaslou sopku nebo pyramidu. Z vrcholku se vám z jednoho místa naskytne nádherný kruhový výhled do všech stran Šumavy. V nejvyšším bodě hory nechybí samozřejmě velký vrcholový kříž s Ježíšem. Nahoře obvykle fouká ledový vítr a bývá tam pořádná zima. Z Luzného je krásný výhled na Modrý sloup, hájovnu pod Březníkem, Roklan nebo na Velkou Mokrůvku. Videt jsou i vrcholky Alp. Toto místo v srdci Šumavy miloval i spisovatel Karel Klostermann.

Vyhlášené jsou na Luzném východy slunce, za kterými tam vyráží ještě za tmy spousty turistů a fotografů. Kdo nechce absolvovat nebezpečný noční výstup, může si zarezervovat nocleh v horské chatě Lusenschutzhaus. Ta se nachází jen kousek pod vrcholkem ve výšce 1354 metrů a kromě noclehů nabízí samozřejmě i dobré občerstvení s pivem. Zapomeňte ale na placení kartou. Pokud se rozhodnete v chatě přenocovat, čeká vás ráno pohodlný zážitek při sledování nejkrásnějšího východu slunce na Šumavě, společně s celou řadou fotografů a jejich rozloženými stativy.

Zpět můžete z Luzného sestoupit po stejné cestě. Pokud si chcete trasu o něco prodloužit a nechcete jít úplně stejnou trasou, můžete se u skleněné archy vydat cestou vlevo, která vás přivede do obce Waldhäuser. A odtud pak sestoupíte až k výchozímu parkovišti. Podle ukazatele je cesta delší o 45 minut, ale zcela jistě se to zvládnout i mnohem rychleji.

FOTOGALERIE: Výstup na Luzný

Pátek, 5. dubna 2024, 14:24

FOTOGALERIE: Výstup na Luzný
FOTOGALERIE: Výstup na Luzný

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky tip na výlet, Luzný, výstup na Luzný, šumavský Luzný, hora Luzný, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypravte se na nejkrásnější horu Šumavy. Ze špičky Luzného je unikátní výhled do všech světových stran  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.