Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Šumavské Dračí skály nabízí výhled, ze kterého se vám zaručeně podlomí kolena. Miloval je i Karel Klostermann

Vypravte se na Šumavě na Dračí skály a rozhodně nebudete litovat. Užijete si pohodovou a nenáročnou vycházku. Draky sice nepotkáte, ale určitě si vychutnáte dechberoucí výhled, který je jedním z nejkrásnějších na celé Šumavě. Oblíbil si ho i spisovatel Karel Klostermann. A také uvidíte místo, kde se natáčela klíčová scéna jednoho dílu seriálu Kriminálka Modrava.

Pokud chcete na Dračí skály dojít opravdu rychle, zvolte si jako výchozí místo obec Svojše. Automobil můžete pohodlně zaparkovat v centru obce a na Dračí skály je to odtud asi kilometr do mírného kopce. Procházku zvládnou i senioři. Úplně nejbližší možnost, jak vidět zblízka skály, je zaparkovat na malém parkovišti Údolí Otavy přímo pod skalami. Pěšky se můžete projít ke skalám z Čeňkovy pily, odkud jsou to asi dva kilometry. Po červené turistické značce se dostanete k Dračím skalám z Rejštejna. Připravte se v tomto případě na procházku dlouhou 3,8 kilometru.

Dračí skály se se nachází jihozápadně od Rejštejna a zvedají se nad silnicí vedoucí na Modravu a na pravém břehu řeky Otavy do nadmořské výšky 789 metrů. Jsou asi 200 metrů nad údolím Otavy. Tímto údolím pod nimi kdysi vedla směrem na Čeňkovu pilu „Šelmovská cesta.“ Ta své jméno získala díky tomu, že se tam řeka Otava často rozvodňovala a bývala hodně divoká. V minulosti se Dračí skály jmenovaly také Medvědí skály, ale ještě dříve v 16. století je místní pojmenovaly jako Čertův kámen nebo Čertova skála.

My jsme se na Dračí skály vypravili ze Svojší a byla to nádherná tečka na závěr předchozí delší túry po okolí. Když dojdete přes louku k okraji lesíka, doslova se vám podlomí nohy tím, jaký úžasný výhled se vám z okraje Dračích skal naskytne. V hloubce pod sebou vidíte klikatit se a lesknout řeku Otavu. Vidíte také Čeňkovu pilu a když zvednete pohled o něco výše, zahlédnete v dálce obec Srní. Krásný je i pohled na horu Křemelnou. Výhled z Dračích skal se nikdy neomrzí a určitě se budete na toto magické místo pravidelně vracet.

V minulosti výhled clonily vzrostlé stromy. Řada z nich ovšem padla v poslední době za oběť vichřicím a do údolí je nyní mnohem lépe vidět. O tom že kolem skal v nedávné době řádily přírodní živly svědčí množství čerstvě popadaných stromů, které se právě postupně likvidují.

Kdo má rád seriál Kriminálka Modrava, určitě si vzpomene na druhý díl druhé řady s názvem Případ u Dračí skály. Ten pojednával o tom, že přímo pod skalou byl nalezen neznámý mrtvý muž. Po zjištění jeho totožnosti se ukázalo, že byl před několika lety zapleten do krádeže deseti milionů korun, které se nikdy nenašly…

FOTOGALERIE: Dračí skály

Pondělí, 11. března 2024, 20:33

FOTOGALERIE: Dračí skály
FOTOGALERIE: Dračí skály

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Dračí skály, Šumava, tip na výlet, vyhlídka, Svojše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adam Slavík

Proč uvádíte místo, na které se nesmí???! Dračí skály jsou v 1. Zone NP a vstup je tedy zakázán

Úterý, 19. března 2024, 22:50Odpovědět

Tomáš Svoboda

Škoda, že tímto článkem prezentujete místo kam se nesmí. Dračí skály jsou v I zóně NP Šumava, kde nevede turistická cesta a vstup je zakázán.

Neděle, 17. března 2024, 21:55Odpovědět

Šumavské Dračí skály nabízí výhled, ze kterého se vám zaručeně podlomí kolena. Miloval je i Karel Klostermann  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.