Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Téměř třetinu obyvatel Tachova tvoří cizinci. K lepšímu soužití s místními musí dohnat jazyk, znalost pravidel i kulturu

O dva tisíce cizinců se za poslední roky rozrostlo město Tachov. Pro výrobní podniky je to dobrá zpráva. U většiny obyvatel města nebo jeho vedení, už tato skutečnost ale tak pozitivní emoce nevzbuzuje. Bojují s tím, že menšiny stále nejsou dostatečně integrovány a seznámeny s pravidly a kulturou života v Česku. Současné vedení radnice chce situaci změnit. Vyzývá k odpovědnosti zaměstnance cizinců a s menšinami chce jednat přímo i prostřednictvím komunitních “influencerů”.

Ve čtrnáctitisícovém Tachově teď tvoří téměř třetinu obyvatel cizinci. „Spolupráce firem s pracovníky ze zahraničí je vzhledem k tuzemskému trhu práce klíčová a pochopitelná. Zaměstnanci jim jednoduše chybí, na druhé straně je ale potřeba, aby se u nás nově příchozí integrovali. Je odpovědností firem i nás jako radnice, aby se menšiny v Tachově naučily nejen jazyku, ale také pravidlům, kultuře a stylu života. Vše totiž začíná u drobností a nedorozumění ohledně pořádku a dodržování nočního klidu a končí u problémů s rostoucí kriminalitou,“ uvádí radní místostarostka Vendula Machová (Volím Tachov).

Nové vedení města začalo problémy systematicky řešit hned po komunálních volbách na podzim 2022. Organizuje kurzy češtiny a školení v oblasti práva nebo ekologie. Zatím ale chyběl přímý komunikační kanál, kterým by město cizince přímo oslovovalo. Jak totiž vedení radnice upozorňuje, komunikace s cizinci je často velmi nepřehledná. „Jedná se o komunity, které bývají nedůvěřivé vůči státní správě, přichází s vlastními problémy a traumaty a například byrokracie, se kterou se pak setkávají u nás, nakonec může rozhodnout o jejich budoucím životě a začlenění se do společnosti v Česku,“ upozorňuje také Markéta Fišarová z Mezinárodní organizace pro migraci, která s městem na projektu spolupracuje.

Město Tachov má další projekt, který by měl na současnou spolupráci navázat a posunout ji dál. Noví obyvatelé města se jeho prostřednictvím seznámí s nabídkou jazykových kurzů, město s nimi bude pravidelně komunikovat legislativní témata. Zároveň je chce i vzdělávat v oblastech, které se zatím ukazovaly, jako problematické. Měli by se mimo jiné například naučit, jak třídit odpad a kdy platit místní poplatky. Komunikace města se má dále soustředit i na boj s hoaxy a desinformacemi, které se i v komunitách často objevují.

Cizincům má pomoci platforma Munipolis

Radnice zvolila českou komunikační platformu Munipolis. Zatímco algoritmy klasických sociálních sítí, jako jsou Facebook nebo Tik Tok, často preferují radikální obsah, Munipolis městu a jeho obyvatelům umožní soustředit se přesně na ta témata, která potřebuje. Důvěru a kvalitu obsahu má zajistit také spolupráce s “komunitními influencery” - příslušníky menšin, kteří chtějí a mohou ovlivnit znalosti a přístup svých krajanů

Rovněž i místní firmy mají zájem a odpovědnost na tom, aby se soužití mezi novými a původními obyvateli Tachova zlepšilo. Zaměstnavatele teď město vyzývá k tomu, aby své pracovníky do projektu registrovali nebo je k zapojení alespoň motivovali. Zájem a ochotu spolupracovat už radnici potvrdila necelá desítka místních firem, mezi nimi například velké firmy z Tachova –Grammer, Inotech nebo BHS.

Radnice ale apeluje i na další, zejména na firmy z blízkých průmyslových zón. „Nacházíme se v situaci, kdy komunity žijí vedle sebe často bezproblémově, ale přesto mezi starousedlíky vzniká nenávist vůči cizincům a cítí se být ohroženi. Chápeme strach našich obyvatel, protože to zasahuje do jejich každodenního života. Ale není jiná cesta, než naše nové sousedy vzdělávat a zapojit je do společnosti Je to v zájmu nás všech, a tedy i místních firem,“ dodává za město Vendula Machová.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Tachov

Štítky komunitní influenceři, město Tachov, cizinci, integrace cizinců, zaměstnavatelé cizinců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Téměř třetinu obyvatel Tachova tvoří cizinci. K lepšímu soužití s místními musí dohnat jazyk, znalost pravidel i kulturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.