Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Policejní kontrola odhalila v barech 12 mladistvých pod vlivem alkoholu a upozornila tak na závažný problém

Na podávání alkoholu mladistvým osobám zaměřili policisté speciální kontrolní akci. Společně s pracovníky hygienické stanice vyrazili do problematických podniků v Tachově a ve Stříbře. A podle očekávání kontrola nevyšla na prázdno. Policisté odhalili 12 mladistvých pod vlivem alkoholu. Jde o problém, se kterým se policisté v poslední době velmi často setkávají na území celého kraje.

„Tentokrát se policisté zaměřili na restaurace, zábavní podniky, bary a kluby. Zkontrolovali šest podniků, ve kterých odhalili 12 mladistvých osob pod vlivem alkoholu. Ve třech provozovnách zjistili přestupek, kdy byl mladistvým prodán nebo podán alkohol a toto protiprávní jednání bude oznámeno správnímu orgánu,“ informovala mluvčí policie Iva Vršecká.   

Cílem akce byla podle slov policejní mluvčí především prevence, které se policisté věnují i během roku. Na problematiku závislostí se zaměřují policejní preventisté, kteří navštěvují žáky ve školách a při besedách a s dětmi hovoří na uvedené téma. Seznamují studenty nejen s riziky spojenými s užíváním návykových látek, ale zvyšují i právní vědomí v této otázce.

„Apelujeme i na rodiče, aby věnovali dětem patřičnou pozornost. Je nutné, aby měli přehled o aktivitách, kterými se jejich dítě ve svém volném čase zabývá. Rodiče by měli vždy vědět, jakým způsobem, s kým a kde jejich dítě tráví volný čas. Alkohol a jiné návykové látky, se kterými mládež může experimentovat, mají na organismus dítěte nevypočitatelné účinky a může tak lehce dojít k intoxikaci nebo k vytvoření závislosti,“ uvedla mluvčí Vršecká.

Prodej a podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let zákon striktně zakazuje. Osoby, které alkohol dětem zprostředkují, se dopouštějí protiprávního jednání, a to buď v rovině přestupku, nebo trestného činu. Zákon stanoví, že fyzická osoba, která prodá nebo podá alkohol osobě mladší osmnácti let, se dopustí přestupku, za což lze uložit pokutu až do výše 150 tisíc korun. V případě, že se takového jednání dopustí vůči osobě mladší patnácti let, zvyšuje se horní hranice sazby na dvojnásobek.

Skutkovou podstatu trestného činu podání alkoholu dítěti naplní ten, „kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol.“ Takové osobě pak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky alkohol u nezletilých, policejní kontrola, nezletilí požili alkohol, mladiství pod vlivem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní kontrola odhalila v barech 12 mladistvých pod vlivem alkoholu a upozornila tak na závažný problém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.