Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavbu nové lávky za 20 milionů korun chystá Horšovský Týn. Stará lávka přes Radbuzu už dosloužila

Novou ocelobetonovou lávku přes řeku Radbuzu za 15 až 20 milionů korun vybuduje ještě letos město Horšovský Týn na Domažlicku. Současné více než 40 let staré přemostění za Penny Marketem je za hranicí technické únosnosti a město muselo lávku koncem loňského roku uzavřít. Stavba začne co nejdříve. Stejně muselo město uzavřít most v části Semošice, který už také nevyhovoval. Jeho rekonstrukci slíbil stát.

Před ocelovou lávkou je pro případ velké vody inundační lávka, která je jen na pilířích nad loukami. Takže to musíme opravit celé o délce téměř 100 metrů, vlastní lávka je dlouhá přes 15 metrů. Podle prvního nacenění to vypadá na 15 až 20 milionů korun, ale záleží, jakou cenu vysoutěžíme," uvedl starosta Horšovského Týna Josef Holeček (Pro město Horšovský Týn, ODS). Lávku uzavřelo pětitisícové město hned po revizi koncem loňského roku.

Horšovský Týn už má projekt i stavební povolení. „Dodělává se dokumentace pro provádění stavby a rozpočet. Jakmile to budeme mít, tak hned vypíšeme soutěž na dodavatele. Začneme co nejdřív, chceme to stihnout letos," řekl Holeček. Podle něj bude nová konstrukce také železobetonová, ve stejné délce, ale širší, aby se tam vešli cyklisté. Před stavbou musí ještě ČEZ přeložit nadzemní vedení.

Město dělá každé dva tři roky revize mostů a lávek. „Stejně tak jsme museli koncem roku zavřít most přes Radbuzu v Semošicích, který už také neprošel," uvedl starosta. Podle něj se tam při provádění pozemkových úprav zavázal Státní pozemkový úřad, že ho opraví na své náklady. „Ale stát teď nemá peníze. Dosáhli jsme alespoň toho, že teď zadali projektovou dokumentaci, a pak se uvidí," řekl.

Most tolik nevyužívají místní lidé, protože za řekou je jen jeden dům. Směřuje tam ale technika na pole a do lesů. „Teď tam ale neprojede nic, jsou stanovené nějaké objízdné trasy," dodal Holeček.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Váchalová, Město Horšovský Týn

Štítky oprava lávky, uzavřená lávka, nová lávka přes Radbuzu, Horšovský Týn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horšovský Týn chystá Stavbu nové lávky přes Radbuzu až za 20 milionů Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.