Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňský kraj získá od státu bezúplatně pozemek na stavbu nemocnice v Plané

Plzeňský kraj získá od státu zdarma pozemek na stavbu nemocnice v Plané na Tachovsku. Bezúplatný převod od Státního pozemkového úřadu schválili zastupitelé. Pro novostavbu zařízení následné péče na doléčování pacientů, která by měla stát asi půl miliardy korun, už byl změněn krajský i městský územní plán. Pozemkový úřad parcelu převádí bezúplatně za podmínky, že poslouží pro projekt nemocnice, řekl náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO).

"Cílem je, aby tam byla akutní chirurgická a interní ambulance, léčebna dlouhodobě nemocných, výjezdové místo záchranné služby a heliport," uvedl. Provoz zdravotnického zařízení bude závislý na smlouvách s lékaři a se zdravotními pojišťovnami, které jsou podle náměstka hejtmana Pavla Haise (Piráti) zatím vstřícné. "Pokud se to postaví z peněz kraje, tak bude samozřejmě zájem, aby tam byla lékařská péče co nejširší, protože Tachovsko a Plánsko má jednu z nejhorších dostupností v regionu," řekl.

Na novostavbu je hotová jen úvodní studie, která stanovila hlavní vize. Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) se letos začne pracovat na projektu, který bude hotový do roka. "Peníze na něj v rozpočtu máme," řekl. O investici do stavby bude rozhodovat až nové vedení kraje.

Starostové Tachovska, které je jedním ze dvou okresů ČR, v němž není lůžková nemocnice akutné péče, projekt vítají. Bojuje za něj také Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Zařízení s lůžkovou chirurgií, internou a JIP skončila v Plané před 22 lety. Do pohraničního okresu s 50 tisíci obyvateli za tu dobu přišly za prací do průmyslových zón desetitisíce lidí a potřeba zdravotní péče tam výrazně vzrostla.

"Výhodou je, že kraj už u nás nemocnici má, má personál, jenom ta současná už se nemůže dál rozvíjet tak, jak by potřebovalo zdravotnictví," uvedla starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou STAN). Kraj má v Plané starou nemocnici následné péče Svatá Anna, která je v historické budově u redemptoristů. Novostavba bude mít místo současných 100 asi 150 lůžek. "Špičkové nemocnice, které jedou výkony a operují a operují, tak se pacientů opravdu 'zbavují' třetí čtvrtý den a někde se musí ti lidé doléčovat. Tak ať je tady kvalitní nemocnice následné péče," řekla. Provozně to podle ní kraj určitě nezatíží, protože tyto nemocnice jsou v zisku, což potvrdil také Hais.

Podle hejtmana budou určitě vyhlášené dotační tituly právě pro nová lůžka následné péče.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice sv. Anna

Štítky ČR, nemocnice, správa, stavby, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj získá od státu bezúplatně pozemek na stavbu nemocnice v Plané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.