Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Skauti se o něco přiblížili k zahájení stavby základny a vzdělávacího centra v Českém údolí za 26 milionů

Zase o něco blíže jsou skauti z Plzně k vybudování nového vzdělávacího centra a mezinárodní základny České údolí. Jde o projekt, na jehož stavbu potřebují skauti získat celkem 26 milionů korun. Aktuálně zastupitelé Plzeňského kraje odsouhlasili pro skauty příspěvek ve výši pět milionů korun. Stejnou částku už v lednu přikleplo na stavbu město Plzeň.

Skauti dále získají dotaci z ministerstva školství ve výši 12 milionů korun. Z příspěvků dárců a vlastních zdrojů skauti našetřili 3,8 milionu korun a mají též předjednanou bezúročnou půjčku ve výši 2 miliony korun. Stavba by měla být hotova do září 2025. Na přípravě projektu pracuje Středisko Střela už od roku 2012, kdy nechalo zpracovat studii projektu, projektovou dokumentaci, následně si zajistilo platné stavební povolení a činilo další kroky, naposledy v listopadu 2023 zrealizovalo výběrové řízení na dodavatele stavby.

Nový objekt skauti plánují vybudovat na pozemku v Českém údolí, který vlastní a kde se nyní nachází pouze přízemní budova v neobyvatelném stavu. Ta slouží jako sklad táborového materiálu a objekt tudíž není možné využívat pro aktivní činnost s mládeží. V jeho blízkosti jsou sice menší klubovny oddílů Střediska Střela, nicméně nejsou v nich tekoucí voda ani toalety.

„Určitě je dobře, že bude tento projekt realizován a že v Českém údolí vznikne mezinárodní skautská základna. Poskytnutí krajských peněz jsme podmiňovali získáním dotace z ministerstva školství, protože bychom ho sami investovat ani podporovat nemohli. O to větší radost nyní máme, že našel širokou podporu a skauti budou moci v dohledné době získat zázemí pro navazování další mezinárodní spolupráce,“ komentoval poskytnutí finanční dotace náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc (ANO).

Nové Skautské vzdělávací centrum budou využívat oddíly Střediska Střela, které umožní jeho využití i dalším střediskům Junáka a spolupracujícím neskautským organizacím, které se věnují práci s dětmi a mládeží. Kupříkladu takovým, jako jsou: rodinné centrum a spolek ŽIVO, Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, Slavia VŠ Plzeň Softball.

„V blízkosti jsou menší klubovny jednotlivých oddílů Střediska Střela, kde se týdně schází zhruba 300 dětí. Tyto klubovny ale nemají tekoucí vodu ani toalety. Jsem proto rád, že i díky naší dotaci skauti získají důstojné a kvalitní zázemí, které si jednoznačně zaslouží,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

V Plzni je nyní pouze jedna jediná skautská základna, která může nabídnout důstojné podmínky početnějším mezinárodním skautským výpravám, ale ta je kapacitně stále velmi vytížena. Díky blízké dálnici D5 i skvělému spojení s MHD nové zázemí poskytne skautům možnost navazovat další mezinárodní spolupráci a zapojovat se do přeshraničních aktivit.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skauting v Plzni

Štítky skauting, skautská základna, České údolí, vzdělávací centrum, dotace od města, dotace od Kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti se o něco přiblížili k zahájení stavby základny a vzdělávacího centra v Českém údolí za 26 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.