Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město začne s těžbou stromů poškozených extrémními klimatickými vlivy. Kácet se budou i přestárlé dřeviny

S kácením stromů poškozených vlivem extrémního počasí, ale také chřadnoucích přestárlých porostů se začne během února a března v plzeňských městských lesích. Jedná se o lesy u Ejpovic, Chotěšova, Kokotských rybníků, kde Plzeň vlastní pozemky, dále pak v okolí plzeňské Valchy a Nové Hospody. Návštěvníci lesů musí dodržovat pokyny lesníků a s ohledem na vlastní bezpečnost nevstupovat do míst, kde se aktuálně těží.

Těžký sníh způsobil na porostech velké škody v prosinci loňského roku, kdy lámal a vyvracel mladé borovice zejména v lesních komplexech Čilina u Ejpovic a Dubovec u Chotěšova. Celková plocha zničených mlazin, které se budou muset obnovit, činí bezmála tři hektary. „Obnova bude spočívat ve vyřezání polámaných a jinak poškozených stromů, které budou následně zpracované do štěpky. Na vzniklých holinách budou již v průběhu letošního jara vysázené takzvané meliorační a zpevňující dřeviny, jako jsou jedle bělokorá, douglaska tisolistá nebo buk lesní,“ přiblížil Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Stromy ovšem neničil jen sníh. Intenzivní vítr při svých nárazech koncem prosince vyvracel stromy, zejména smrky, lámal jejich kmeny i koruny. Nejvíce zasažen byl lesní komplex Kokotsko. „Hlavní příčinou větší míry poškození v této lokalitě je snížená stabilita porostů kvůli kůrovcové kalamitě. Vzhledem k rozptýlení jednotlivých zlomů a vývratů nebude možné využít harvestorové technologie a stromy zpracují lesníci s motorovými pilami a přepraví je menší kolové traktory,“ sdělil Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Správa veřejného statku dále plánuje takzvané obnovní těžby zaměřené na chřadnoucí přestárlé borové porosty, kdy masivně odumírají jednotlivé stromy. „Těžby jsou naplánované v okolí Valchy a Nové Hospody. Prováděné budou v souladu s platným Lesním hospodářským plánem a s maximálním ohledem na šetrnost k okolním porostům, ale i návštěvníkům lesa,“ podotknul náměstek Aleš Tolar.

Lesníci následně plochy po těžebních zásazích uklidí od těžebních zbytků a prostor zalesní. „Z důvodu zvýšení odolnosti na případnou klimatickou změnu bude nutné doplnit druhy lesních dřevin, které se v těchto místech nevyskytují, nebo vyskytují v malém množství. Výsledkem by měl být les smíšený, pestrý a zároveň věkově rozrůzněný. Takový les je následně odolný vůči škůdcům a klimatickým vlivům,“ doplnil Milan Sekáč z oddělení městských lesů s tím, že předpokládané množství činí 4500 m3 převážně borového dřeva. Práce začnou v únoru a skončí do konce března 2024.

Město odprodá většinu vytěženého dřeva dřevozpracovatelským subjektům za nejvyšší nabízené ceny. Dříví ve vyšší kvalitě bude využito k výrobě stavebního řeziva, dřevo nižší kvality se využije na výrobu dřevotřískových desek, papíru, případně také jako palivo.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky kácení stromů, městské lesy, následky větru, polámané stromy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město začne s těžbou stromů poškozených extrémními klimatickými vlivy. Kácet se budou i přestárlé dřeviny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.