Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opět to dokázala, česká zubařka zdolala nejvyšší horu Antarktidy a dobyla Jižní pól. Chce získat Korunu planety

Krátce po dobytí Jižního pólu se podařilo horolezkyni Evě Perglerové v třeskutém mrazu zdolat i nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif s nadmořskou výškou 4892 metrů. Loni v květnu vystoupala zubní lékařka z Přeštic na jižním Plzeňsku teprve jako třetí Češka na nejvyšší horu světa Mount Everest. Aktuálním výkonem udělala další krůček k pomyslnému získání legendární Koruny planety.

„Cesta na Jižní pól bylo velké dobrodrůžo. Bylo to něco úplně jiného, než jsem kdy zažila. Prostě nekonečná krajina ledu a sněhu. Polární den je velká bomba, kdy klidně o půlnoci svítí sluníčko. Dokonce i kopání místa na stan v minus čtyřiceti stupních má své kouzlo,“ říká Eva Perglerová, která Jižního pólu dosáhla téměř přesně po 112 letech po první úspěšné výpravě vedené polárníkem Roaldem Amundsenem (14. 12. 1911).

„Pro nás to byla osmidenní cesta na lyžích. Každý táhne saně těžké 60 - 70kilo s komplet vybavením, stany, vařiče, benzín, jídlo. Cesta byla celkem v pohodě. Někdy byl led hladký, ve zvlněném to šlo hůř, ale v zásadě to byl takový studenější přechod Šumavy,“ usmála se Eva Perglerová, která na 120 kilometrů dlouhou cestu vycházela z 89. rovnoběžky a postupně nabrala nadmořskou výšku 2835 m. n. m. Jižního pólu dosáhla 28. 12. 2023.

„Šli jsme ve dvou skupinách se čtyřmi průvodci. Začalo nás třináct, vzdal jediný,“ poznamenala Perglerová, když si na pólu prohlédla jak „pravý“ – geografický Jižní pól s cedulí připomínající první dobyvatele Amundsena se Scottem, tak i několik metrů vzdálený „Ceremoniální jižní pól,“ tedy oblast vyhrazenou pro fotografování s typickou kovovou koulí na krátké holičské tyči obklopené vlajkami původních signatářských států Smlouvy o Antarktidě.

Po úspěšné výpravě následovalo několik dnů vynuceného volna, aby mohl být zahájen výstup na nejvyšší horu Antarktidy, na Vinson Massif, tyčící se v nadmořské výšce 4892 m. „Oproti plánu jsme začali o pět dnů později, protože kvůli špatnému počasí nelétala letadla do základního tábora. Samotný let Dakotou na lyžích byl ale další z velkých zážitků,“ popsala přesun do „base campu“ ve výšce 2100 m Eva Perglerová. Ze základního tábora expedice sedmi lidí a dvou průvodců postupovala se saněmi do Low Campu (2800 m. n. m).

„Tam už jsme saně nechali a pokračovali s batohy. Do High Campu o nadmořský kilometr výš se už leze po stěně na fixních lanech. V každém campu se staví stany. Ty se ráno balí a zakopají se díry ve sněhu, aby je vítr neroztrhal,“ vylíčila Eva Perglerová. Vrcholový den přišel v pondělí 8. ledna.

„Vyrazili jsme v 10 hodin a na vrchol se dostali v 16 hodin. Byla tam strašná zima a vichr. Teploměr sice ukazoval minus 44, ale pocitová hodnota, podle našeho vedoucího expedice Garreta Madisona, odpovídala minus 55 stupňům. Když to ale shrnu, obě expedice silně předčily má očekávání,“ uzavřela spokojeně ledovou výpravu přeštická zubařka, která se v nadcházejících dnech vrátí zpět do České republiky. Se stejným šéfem expedice zdolala Perglerová už loni i Mount Everest.

Třetí Češka na vrcholu Mount Everestu bezpečně zvládla i sestup do základního tábora a už brzy dorazí domů

Úspěšný a bezpečný sestup do základního tábora pod Mount Everestem absolvovala Eva Perglerová, která ve středu dopoledne jako teprve třetí horolezkyně z Česka zdolala nejvyšší horu světa měřící 8849 metrů. Podle našich informací se zubní lékařka...

Výstupem na Vinson Massif, tedy na nejvyšší hodu Antarktidy, se Eva Perglerová přiblížila k možnému zisku Koruny planety, nebo-li Seven Summits. Jde o souhrnné označení pro nejvyšší hory každého ze sedmi kontinentů světa. Zdolání všech sedmi vrcholů je horolezecká výzva, která byla poprvé definována v 80. letech 20. století amatérským horolezcem a podnikatelem Richardem Bassem a následně modifikována legendárním horolezcem Reinholdem Messnerem.

Přeštická zubařka má na svém kontě pět resp. šest ze sedmi vrcholů. Na kontě jí chybí vrchol Denali v Severní Americe (6190 m). Zatímco první dva seznamy uvádí za nejvyšší horu Evropy Elbrus (5642 m), podle třetího seznamu horolezce Williama Hacketta je to Mont Blanc (4810 m). I na jeho vrcholu již Perglerová také stanula. Zbýval by tedy jediný – Denali, známý také jako Mount McKinley. Při otázkách, zda na titul Eva Perglerová hodlá opravdu zaútočit, se vždy jen tiše usmívá.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Perglerová

Štítky Jižní pól, Eva Perglerová, Mount Everest, zubařka z Přeštic, česká horolezkyně, Vinson Massif

Opět to dokázala, česká zubařka zdolala nejvyšší horu Antarktidy a dobyla Jižní pól. Chce získat Korunu planety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.