Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do výběrového řízení na uvolněný post nejmocnějšího úředníka plzeňského magistrátu nebudou politici vstupovat

Výběrové řízení na post nejmocnějšího úředníka z plzeňského magistrátu musí během prvního kvartálu letošního roku vypsat město Plzeň. Závěrem loňského roku rezignoval na svoji funkci šéfa odboru investic města Pavel Grisník v souvislosti s jeho bývalým působením na stavebním úřadu v Aši. Tam měl v roce 2012 v rozporu se zákonem posvětit stavbu větrných elektráren. Podle rozhodnutí soudu zneužil pravomoci úředníka.

Na kauzu spojenou s odchodem Pavla Grisníka z významného postu v rámci města upozornil na jednání zastupitelstva opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP 09). „Zaznamenali jsme, že odbor investic nemá svého vedoucího. Jde o jeden z nejdůležitějších odborů, které ve městě máme. Viděli jsme v rámci rozpočtu, že na něj nakládáte velké množství investic a vkládáte do něj velké naděje v tom, že splníte svůj volební program. Zajímá mě, jak se bude situace řešit. Víme jen, že máme pověřeného vedoucího. Nepředpokládáme, že by to mělo být nějaké trvalé řešení,“ dotazoval se primátora města Petr Suchý.

„Nás se nikdo na názor neptal, dozvěděli jme se to z novinového článku, stejně jako ostatní. Padlo usnesení o soudu a já vždy rozhodnutí soudu respektuji. Za sebe mohu říci, že neprodleně poté jsme se spojili s panem prvním náměstkem a panem tajemníkem. Udělali jsme dílčí opatření, kdy pan ředitel Pavel Grisník rezignoval na svoji pozici,“ reagoval primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Primátor dále zdůraznil, že současné vedení radnice Grisníka do jeho funkce nezvolilo. „Tím ale rozhodně nechci dehonestovat jeho pracovní pozici. Město Plzeň se pod jeho vedením rozvíjelo. Na druhou stranu padlo tam rozhodnutí soudu, nyní je na bývalém panu vedoucím, zda využije opravný institut. My jsme připraveni vypsat během jednoho kvartálu řádné výběrové řízení,“ řekl Zarzycký.

V současné době byl na uvolněnou pozici v čele odboru investic delegován ředitel Technického úřadu Magistrátu města Plzně Hynek Tomášek. „Za sebe mohu říci, že my jako politici do chystaného výběrového řízení nebudeme zasahovat. Na samém počátku jsem odmítl, aby politici vstupovali do výběrové nebo hodnotící komise. Počkáme na to, jaká zajímavá jména nám nabídne trh,“ dodal primátor Zarzycký.

Odbor investic zadává a realizuje veřejné zakázky za stovky milionů a dohlíží na jejich regulérnost. Pavel Grisník nastoupil do významné funkce na Odboru investic Magistrátu města Plzně v dubnu 2015, kdy zvítězil ve výběrovém řízení, kam se přihlásilo deset uchazečů. Tehdy byl primátorem Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). Grisník ve své funkci dále setrval i za vlády primátorů Martina Baxy (ODS), Pavla Šindeláře (ODS) a současného Romana Zarzyckého (ANO).

Co bylo důvodem Pavla Grisníka k jeho rezignaci?

Krajský soud v Plzni loni před koncem roku potvrdil původní rozsudek chebského okresního soudu, který Grisníka v květnu uznal vinným ze zneužití pravomoci úředníka. Odvolací soud pak snížil na polovinu původně uložený trest dvouletého vězení s dvouletou zkušební lhůtou. Pravomocný rozsudek pro Grisníka znamená, že podle zákona musel skončit v současném zaměstnání na plzeňském magistrátu.

Kauza pochází z Grisníkovo působení na stavebním úřadu v Aši, který vedl před svým příchodem do Plzně. Krátce po změně pracoviště ho policie obvinila. Věc se týkala výstavby větrných elektráren v Újezdě u Aše, kdy soukromý investor nedodržel schválený projekt a místo dvou větrníků postavil jeden s jinými výškovými parametry. Stavba nakonec prošla právě díky Grisníkovi, který o nesouladech s projektovou dokumentací moc dobře věděl.

Podle soudu měl Grisník upozornit stavebníka na pochybení a požadovat nápravu. Místo toho, ale pomohl větrníky legalizovat. Vyšetřovatele ke Grisníkovi dovedly telefonní odposlechy, ze kterých je patrné, že se scházel se zástupci stavebníka i mimo úřad. Grisník se hájil tím, že byl pod velkým tlakem, jelikož mu zástupci stavebníka měli sdělit, že pokud investice neklapne, zažalují město o nemalé náhrady.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky výběrové řízení, jednání zastupitelstva, zneužití úřední pravomoci, podvod, větrné elektrárny, plzeňský magistrát, Pavel Grisník, odbor investic

Do výběrového řízení na uvolněný post nejmocnějšího úředníka plzeňského magistrátu nebudou politici vstupovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.