Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zámek Zelená Hora proslavený Černými barony získá od kraje 1,45 milionu na obnovu a oživení

Celkem 1,45 milionu korun schválil Plzeňský kraj pro obec Klášter u Nepomuku na jižním Plzeňsku na první kroky, které vedou k plánované obnově a oživení zámku Zelená Hora. Peníze poslouží na zpracování podrobné inventarizace mobiliáře a historických artefaktů, na zaměření zámku, na zajištění stavebně historického a technického průzkumu zámku a na základní návrh obsahu budoucích tří hlavních expozic.

Areál zámku, známého z knihy a filmu Černí baroni, patří přes 30 vesničce Klášter s 230 obyvateli, která dlouhodobě hledá cestu k nákladné obnově a zpřístupnění památky. Na tom se před dvěma lety dohodly ve společném memorandu obec Klášter, sousední město Nepomuk, ministerstvo kultury, Plzeňský kraj, Ústav pro studium totalitních režimů, organizace Post Bellum a Matice svatého Jana Nepomuckého. Kraj nabídl především odbornou pomoci při přípravě komplexního programu obnovy a využití areálu. Letos v létě představil vizi, podle níž by zámek, kostel, kaple a hospodářský dvůr měly po obnově za stovky milionů korun vypovídat o historii místa i státu a o komunistické totalitě, hlavně perzekucích církví, selského stavu a šlechty.

"Z toho libreta vyšel následný požadavek jakési inventarizace veškerého majetku, který tam je, abychom vůbec věděli, co všechno zámek Zelená Hora a jeho přilehlý dvůr obsahují," řekl krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Libor Picka (STAN). Peníze převede kraj letos a v příštím roce na obec Klášter, která inventarizaci zřejmě ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje zajistí. Práce by měly trvat zhruba do léta příštího roku.

Areál zámku je zdálky viditelnou dominantou krajiny poblíž Nepomuku. Ročně ho navštíví až desítky tisíc lidí, vyžaduje ale komplexní obnovu a revitalizaci, kterou obec Klášter není schopna sama bez dotací a odborné pomoci zajistit. Plzeňský kraj nabízí pomoc při technické a programové přípravě projektů, které mají naději získat dotace ze státních nebo evropských programů.

Plánované expozice by se měly týkat perzekucí církví, pomocných technických praporů, šlechtických rodů na panství, ale také Rukopisu zelenohorského, svatého Jana Nepomuckého, svatého Vojtěcha a kreslíře Jiřího Neprakty a spisovatele Miroslava Švandrlíka. V plánech je také obnova zámecké expozice, která tam byla za první republiky před odchodem šlechtického roku Aueršperků. Na zámku by měla být také restaurace nebo kavárna a prostory pro setkávání a koncerty, pro univerzity, vědecká pracoviště a workshopy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Zelená Hora

Štítky Zelená Hora, zámek Zelená Hora, Nepomuk, Černý Baroni, záchrana památek, studie obnovy, sbírka, Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Zelená Hora proslavený Černými barony získá od kraje 1,45 milionu na obnovu a oživení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.