Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Města chystají rozsvěcení vánočních stromů. Někde budou i trhy, jinde se pyšní unikátním betlémem

Na náměstích největších okresních měst už stojí vánoční stromy, která se v následujících dnech slavnostně rozzáří. Jednotlivé radnice plánují k těmto akcím i doprovodné kulturní programy nebo adventní trhy, třeba ty v Plzni jsou největšími v celé republice. V Rokycanech se zas mohou lidé těšit na slaměný betlém v životní velikosti.

Jako první se na rozsvícení vánočního stromečku chystají v Klatovech a Rokycanech. V Klatovech vše vypukne 1. prosince  v 17:45 vystoupením pěveckého sboru Masarykovy základní školy. Samotné rozsvícení je v plánu od 18:00.

Mnohem sdílnější k programu byli v Rokycanech. Tamní hlavní náměstí zdobí třináctimetrová jedle obrovská z Kyšic, která se slavnostně rozzáří v sobotu 2. prosince. „Na Masarykově náměstí také letos nebude chybět oblíbený slaměný betlém v životní velikosti, který bude nově dozdoben. Po městě budou také vánoční stromky s tradiční staročeskou výzdobou. Ve Spilce bude velký adventní věnec se svícemi. Vánoční trhy jsou naplánovány na 1. a 2. prosince. V sobotu 2. prosince rozsvítíme v 17 hodin vánoční strom,“ popsal starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti). Více informací najdete na webových stránkách města.

Domažlice chystají slavnostní akci na sobotu 2. prosince. Chodská metropole se letos pyšní vánoční jedlí, kterou dostala darem od majitele pozemku ve Šteflích. Začátek akce radnice naplánovala na 16:00.

,,Při této příležitosti bych rád upozornil na novinku - otevření čtyř stánků už během dvou adventních sobot 2. a 9. prosince. Vánoční trh, na který jste před radnicí zvyklí, bude v provozu od 16. do 23. prosince. Během zmíněných dvou sobot ale už bude v dřevěných stáncích v prodeji svařené víno, občerstvení, dřevěné dekorace, jmelí, adventní věnce a med," doplnil starosta Domažlic Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

FOTO: Stovky návštěvníků přilákaly v den zahájení velkolepé Adventní trhy v Plzni. Jsou největší v celém Česku

Stovky lidí vzaly doslova útokem hned první den Adventní trhy, které ve čtvrtek začaly na plzeňském náměstí Republiky. Nejvíce živo bylo samozřejmě u stánků s občerstvením a se svařákem. Podle počtu stánků, kterých je na ploše náměstí vyrovnáno...

V Tachově si rozsvícení vánočního stromu vyžádá úplnou uzavírku historického centra. „Centrum města bude uzavřeno v neděli 3. prosince 2023 od 15.00 hodin do 18.30 hodin. Po dobu trvání uzavírky nebude veřejnou linkovou dopravou obsluhována autobusová zastávka Tachov, B.Němcové, ta bude nahrazena autobusovou zastávkou Tachov u Rybeny,“ upozorňuje radnice. Bližší program zatím nezveřejnila.

Vánočním stromem pro plzeňské náměstí republiky se stal smrk ztepilý, který 27 let rostl na okraji Dýšiny na Plzeňsku. Jeho zdobení trvalo pět dní, přičemž jen světelné řetězy mají několik kilometrů. Slavnostní rozsvícení, které si každoročně nenechají ujít stovky lidí, je naplánováno na neděli 3. prosince. „Kulturní program začne v 16 hodin. Vystoupí Dětský sbor opery Divadla J. K. Tyla (DJKT) Kajetánek, malý lidový soubor MLS, stepaři ze studia Step by step. Slavnostní slovo bude mít biskup plzeňský Tomáš Holub a primátor Roman Zarzycký. V 18 hodin pak bude strom rozsvícen. Poté vystoupí členové muzikálového souboru DJKT a zpěvačka Tereza Mašková,“ přiblížila mluvčí magistrátu Monika Krausová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vánoční strom, rozsvícení vánočního stromu, advent, trhy, kulturní akce, přehled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města chystají rozsvěcení vánočních stromů. Někde budou i trhy, jinde se pyšní unikátním betlémem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.