Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Společnost EG.D letos připojila do sítě už přes 26 tisíc solárních elektráren. Jde o rekordní rok

Společnost EG.D, která distribuuje elektrickou energii na jihu Čech a Moravy, na Vysočině a v částech Olomouckého a Zlínského kraje, jen během letošního roku připojila do sítě přes 26 tisíc fotovoltaických elektráren o výkonu více než 211 megawatt. Potvrzuje se tak obrovský zájem o instalace obnovitelných zdrojů, který trvá už od roku 2022. Už minulý rok byl pro společnost EG.D v mnoha ohledech rekordní, letos se však jedná o více než dvojnásobek připojených zdrojů.

Společnost EG.D zrychlila vyřizování žádostí o připojení elektráren

Rekordní údaje zveřejnili na setkání s novináři místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada, vedoucí rozvoje a koncepce sítě EG.D Libor Kolář a vedoucí Správy sítě společnosti EG.D Bohdan Důbrava.

V období na počátku roku 2023 trvalo společnosti EG.D déle připojovat fotovoltaické elektrárny do distribuční sítě, důvodem byl právě enormní zájem o připojení. Procesy vyřízení žádosti o připojení obnovitelného zdroje do sítě však pracovníci EG.D dokázali zrychlit, a tak společnost aktuálně zvládá žádosti vyřídit za 7 respektive 15 dní.

„V loňském roce jsme zažili obrovský boom obnovitelných zdrojů, který vyvolala energetická krize, zvyšující se ceny energií i válka na Ukrajině. Lidé chtěli optimalizovat své náklady na energie a zároveň chtěli zvýšit svoji energetickou soběstačnost. Abychom zvládli takový nápor, který byl v té době těžko predikovatelný, museli jsme zavést řadu opatření. Jsem opravdu rád, že se nám povedlo zlepšit to, co jsme na jaře slibovali a mohli napřímo ovlivnit,“ uvedl na setkání s novináři místopředseda představenstva EG.D Pavel Čada.

Velký úspěch slaví mapa připojitelnosti

Loni společnost EG.D evidovala rekordní nárůst počtu žádostí o připojení do distribuční sítě. „Za celý rok jsme přijali 37 tisíc žádostí, což byl nárůst o více než 400 procent oproti roku předcházejícímu a dokonce o 1400 procent oproti roku 2020. V letošní roce předpokládáme obdobný objem žádostí jako v tom minulém, už teď jich máme 27 000, ale trend se mění,“ uvedl ve zprávě pro novináře vedoucí rozvoje a koncepce sítě EG.D Libor Kolář.

Při největším náporu na přelomu roku 2022 a 2023 EG.D evidovalo průměrně 1100 žádostí o připojení obnovitelného zdroje do sítě, počty však postupně klesají. „Aktuálně se v průměru pohybujeme okolo 700 žádostí, které během jednoho týdne posuzujeme a zpracováváme,“ dodal Kolář.

Aby byla společnost EG.D transparentní ke svým zákazníkům, představila mapu připojitelnosti. Zákazníci tak mohou sledovat možnost připojitelnosti přímo v místech, která je zajímají. „Evidovali jsme více než 130 tisíc přístupů do mapy připojitelnosti od jejího spuštění v březnu letošního roku a připravujeme od ledna nadcházejícího roku spuštění nového nástroje, který zájemcům o připojení ukáže nejenom, jestli v oblasti je možné připojit přetokový zdroj, ale jaký výkon jsme schopni zákazníkovi vůbec nabídnout rezervovat. I podle toho pak může zájemce správně volit řešení, které si chce nainstalovat,“ popsal Libor Kolář.

EG.D dlouhodobě investuje do modernizace distribuční sítě

Dlouhodobým procesem je posilování sítí, kde společnost EG.D dělá řadu opatření, aby byly kapacity vyšší. „Výstavba energetické infrastruktury, ale není věc, která by se dala udělat ze dne na den nebo z měsíce na měsíc. Jedná se o dlouhodobý proces,“ uvedl v tiskové zprávě vedoucí Správy sítě společnosti EG.D Bohdan Důbrava.

EG.D i letos investuje do modernizace distribuční sítě a přijala novou koncepci, která počítá například s výrazným podílem kabelizace sítě. „Kabelizace je způsob, který může výrazně pomoci rozšířit v obcích kapacity distribuční sítě, ale vedle toho pomůže i více zabezpečit dodávky energií a pomůže i obci samotné. Kabely zmizí pod zemí, společně s ní se dá udělat i kabelizace dalších sítí, úprava chodníků a celkově se zlepší i prostředí obce. Aktuálně připravujeme i kampaň, se kterou chceme jednotlivé starosty oslovovat a výhody kabelizace jim vysvětlit,“ popsal Důbrava. EG.D ročně kabelizuje zhruba 600 kilometrů sítě a do roku 2030 by chtěla mít kabelizovaných přes 32 tisíc kilometrů vedení nízkého napětí, což představuje zhruba 75 procent celkové sítě nízkého napětí.

„Jak ukazuje příklad obcí postižených tornádem, kde jsme investovali zhruba 200 milionů korun a kabelizaci tam provedli přibližně za jeden rok, jde to i rychleji, ale je potřeba spolupráce všech zúčastněných stran,“ uzavřel Bohdan Důbrava.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EG.D

Štítky elektřina, energie, elektrárny, solární, EG.D

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost EG.D letos připojila do sítě už přes 26 tisíc solárních elektráren. Jde o rekordní rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.