Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vypravte se do tajemného údolí šumavského Brčálníku. Poznáte zapomenutý Křížkov i místa, kudy kráčel chmurný věštec Sepp Wudy

Všeobecně se traduje, že krása Šumavy vynikne nejvíce při podzimním sychravém počasí. Právě teď je tedy ideální čas vypravit se s tipem od Plzeňské Drbny na túru do tajemného údolí u Brčálníku. Navštívíte místo, kde stála legendární skautská osada Dakota, uvidíte i málo známé poutní místo Křížkov, Úhlavský luh, nejstarší tuzemskou přečerpávací elektrárnu pod Černým jezerem a také místa, kde žil slavný věštec Sepp Wudy. Okruh měří 12 kilometrů a trasu pohodlně zdoláte za tři hodiny. Terén ale není vhodný pro rodiny s kočárky.

Cesta začíná na Brčálníku pod penzionem Pohádka, naproti ohradě s kozami, kde lze zaparkovati i automobil. Na Brčálník je možné pohodlně dojet i vlakem. Od zmíněného místa už půjdete po zelené turistické značce směrem na Úhlavský luh. Po levé ruce můžete sledovat hřeben Jezerní hory. Zelené značení vás navede až k železniční trati, pod kterou projdete malým tunelem. Dojde ke značce Úhlavský luh, odkud budete pokračovat vpravo směrem na Zadní Hamry. Cestou minete několik starých chat a také několik výstavních chalup. Například tu s názvem Ostříž a také jednu opravdu nádhernou, trvale obývanou roubenou chalupu. Po cestě sestoupíte až na most do Zadních Hamrů.

Za mostem u velké informační tabule s mapou se vydejte vpravo nahoru po Tolarské cestě do kopce asi kilometr směrem na poutní místo a bývalou osadu Křížkov. Čeká vás krásný výhled ho Úhlavského údolí, na Knížecí dvůr a na Hamry. Ale dojdete především k místu s původními základy kaple vybudované v letech 1730 -1731. Kaple měla křížový půdorys a uvnitř byly tři rokokové oltáře. Brutálně a barbarsky pak byla krásná kaple zbořena v roce 1958. V základech je kamenná deska s erbem Krakovských z Kolovrat s letopočtem 1731. Vedle torza bývalé kaple byl vztyčen šest metrů vysoký dřevěný kříž.

Elektrárna je technickým skvostem

Stejnou cestou se pak vrátíte opět do Hamrů a odtud budete pokračovat do kopce asi dva kilometry po silnici vedoucí na Špičácké sedlo. Pak dorazíte na k odbočce na rozcestí z této silnice, kde se dáte vlevo. Je tam značka se zákazem vjezdu a strom označený na kmeni bílým pruhem. Mírným klesáním pak dojdete k přečerpávací elektrárně pod Černým jezerem, což je také ideální místo pro svačinu. Nechybí tam totiž lavičky s krytým turistickým odpočívadlem s výhledem na elektrárnu a malou přehradu nádrž.

Samotná stavba elektrárny trvala 21 měsíců a její provoz byl zahájen 6. prosince 1930. Jde o prví přečerpávací elektrárnu svého druhu v tehdejším Československu a šlo o vskutku revoluční projekt. Voda z Černého jezera vytéká přívodním potrubím o celkové délce 1266 metrů. Potrubí z litinových trub leží 1,5 metru pod úrovní terénu a ústí do vyrovnávací komory. Voda pak pokračuje 1007 metrů dlouhým tlačným potrubím do elektrárny ležící na řece Úhlavě spádem 274 metrů. Na začátku milénia byla vodní elektrárna vybavena novými turbínami a nadále dodává elektřinu do rozvodné elektrické sítě.

Od elektrárny vás cesta zavede po několika stech metrech k mostu do Úhlavského luhu. Zde budete pokračovat vpravo opět po zeleně značené turistické cestě směrem na Brčálník. Opět minete několik starobylých chalup. A po levé ruce můžete sledovat můstecký hřeben s vrcholy Můstek, Habr a Pancíř. Budete se nacházet přesně na opačné straně údolí Brčálníku, odkud jste vyšli. Až dojdete k dalšímu rozcestí, zelená značka vám přikáže odbočit opět vlevo a sestoupíte k místům, kde stála bývalá skautská osada Dakota.

Tajemná Dakota i malebné pastviny 

U cesty vpravo budete míjet železný kříž a za ním je u stromu známé umrlčí prkno skautského vůdce Šedého Vlka. Tuto přezdívku nosil Antonín Šefčík, který zde v srpnu 1969 zemřel při cestě na železniční zastávku. Nesmírně romantické místo skautské osady Dakota bylo základnou plzeňského skautského oddílu, založeného v roce 1935, který vedl Jožka Knapp, umučený později v Terezíně. Od roku 1939 do roku 1940, kdy byla organizace zrušena, oddíl vedl Jan Krauz-Šiwa, který byl rovněž vězněn v Terezíně. Skauti na šumavskou Dakotu jezdili od roku 1961 a naposledy tady tábořili v zimě v roce 1970.

Vedle Dakoty bylo ohniště a kolem stávaly bohatě vyřezávané a barevně zdobené totemy, které už podlehly zubu času. Původní skautská chata se nedochovala. Na jejích základech si teď vybudoval soukromý majitel poměrně zvláštní dřevěná stavba se zelenou střechou. A v dalším budování se tam ještě pokračuje.

Odtud můžete pokračovat po zelené značce už zpět k železničnímu přejezdu v Brčálníku. My ale doporučujeme vrátit se od Dakoty zpět na asfaltovou cestu a odtud pokračovat asi 300 metrů až k domu, který se nachází těsně před portálem do slavného tunelu, který vede pod horou Špičák. Cesta vás zavede vlevo kolem zmíněného domu přes několik malebných pastvin až dalšímu tunelu, kterým podejdete železniční trať. Zde se dáte doleva a odtud pak po asfaltové cestě dojdete až do výchozího místa. Cestou minete nádherný statek se zoofarmou, který nabízí i ubytování a občerstvení. Odtud je opět nádherný výhled nejen do údolí, ale také na Špičák, na jehož vrcholku je rozhledna. Sjezdovky lyžařského areálu ale z této strany Špičáku vidět nejsou.

A když už budete na Brčálníku, musíme zmínit i člověka, který tento šumavský kout nejvíce proslavil. Jde o chmurného věštce Seppa Wudyho, který zde pracoval na jednom statku jako čeledín. Dodnes se zachovala celá řada jeho velmi temných a pesimistických předpovědí. Kromě vlastní smrti na frontě předpovídal Wudy světové války, mnohé katastrofy, jaderný konflikt, ale třeba i používání videohovorů prostřednictvím mobilu nebo rychlou osobní leteckou dopravu. Příběh této smutné postavy už Plzeňská Drbna publikovala na našem webu letos v létě.

Temný jasnovidec ze šumavského Brčálníku předpověděl světové války, jaderný konflikt, vlastní smrt, ale i videohovor

Chmurným jasnovidcem, který předpovídal světové války, katastrofy, jaderný konflikt, ale třeba i používání videohovorů prostřednictvím mobilu se proslavila šumavská vesnička Brčálník nedaleko od Železné Rudy. A vedle slavného věštce Seppa Wudyho...

FOTOGALERIE: Okruh údolím Brčálníku na Šumavě

Pátek, 20. října 2023, 16:26

Podzim na Brčálníku
Pastviny na Brčálníku

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Brčálník, údolím Brčálníku, tip na výlet, Zadní Hamry, přečerpávací elektrárna, skautská osada Dakota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypravte se do tajemného údolí šumavského Brčálníku. Poznáte zapomenutý Křížkov i místa, kudy kráčel chmurný věštec Sepp Wudy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.