Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Známé labutě postihla další tragédie. Po samci, který bránil rodinu vlastním tělem před rozjetým vlakem, zahynula na silnici i ovdovělá samice

Tragicky se bohužel uzavřel smutný příběh další labutí rodiny z Plzeňského kraje. Automobil na dálničním mostu na Rokycansku srazil a usmrtil labutí samici. Šlo o vdovu, jejíž partner se v květnu vlastním tělem snažil zastavit jedoucí vlak, aby tak ochránil samici s mláďaty. Tehdy se totiž celá rodina pohybovala v kolejišti na Domažlicku. Samec pak zemřel na následky zranění. Teď zahynula i ovdovělá labuť, která učila létat své potomky.

Sraženou a uhynulou labuť na dálničním mostu přes řeku Klabavu nedaleko Rokycan nahlásila na plzeňskou záchrannou stanici řidička jedoucí z Plzně do Prahy. „Podle záznamu z kamer dálniční správy přistála zcela nečekaně labuť na silničním mostě, přičemž během několika málo vteřin ji v hustém provozu srazilo bílé SUV. Jak mi potvrdili lidé od Správy a údržby dálnic ze Svojkovic, labuť po střetu s autem ještě chvilku žila a snažila se posunout. Bohužel však během několika dalších vteřin ji rozsáhlé vnitřní poranění „doběhlo“ a zůstala ležet u středového pruhu,“ popsal smutnou událost šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Silničáři krátce po nehodě odstranili mrtvou labuť z rychlostního pruhu dálnice a umístili ji do kafilerního boxu na správě silnic a dálnic. „Sundal jsem si z ní ornitologický kroužek a po nahlédnutí do centrální evidence Kroužkovací stanice Národního muzea Praha se bohužel potvrdila moje předtucha. Zabitá labuť je podle ornitologického kroužku vdova po samci, který se letos 20. května postavil jedoucímu vlaku na kolejích u Trhanova na Domažlicku,“ konstatoval Karel Makoň.

Po fatálním střetu s vlakem zraněný samec ještě několik dní žil v záchranné stanici kam se přesunula i samice se šesti mláďaty. Samec bohužel uhynul.  Zvířecí záchranáři pak  vypustili čerstvě ovdovělou labuť i s jejími potomky na novou lokalitu na Klabavskou přehradu. „Není to ani dva týdny, co jsme pak samici se čtyřmi velkými mláďaty odečetli a okroužkovali na Klabavě a měli radost, že alespoň část této rodiny přežila a funguje,“ konstatoval smutně Makoň.

Podle všeho to vypadá, že samice učila svá mláďata létat a udělala nad Klabavskou přehradou kolečko tak nešťastně, že se dostala do rychlostního dálničního pruhu na Prahu. Každopádně i ona se musela postavit rychle jedoucím autům a úplně stejně jako její samec, následkům poranění podlehla. Dnes už jsou jejich mláďata však velká. Když to dobře dopadne, tak alespoň ta by mohla na přehradě v klidu dorůst a naučit se létat.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky sražená labuť, ovdovělá labuť, labutě srazil vlak, labutě na kolejích, záchranná stanice živočichů, zraněný labuťák, labuť, Karel Makoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Známé labutě postihla další tragédie. Po samci, který bránil rodinu vlastním tělem před rozjetým vlakem, zahynula na silnici i ovdovělá samice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.