Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Legendární obchodní dům Prior v Plzni se poprvé otevřel přesně před 55 lety. Byl třetí svého druhu v ČSSR

Přesně před 55 lety se poprvé otevřel pro veřejnost obchodní dům Prior v Plzni a ve městě tak začala úplně nová éra nakupování. Nápor zákazníků byl první den tak obrovský, že dav zákazníků musela usměrňovat Veřejná bezpečnost. Vedle širokého sortimentu byly v Prioru od prvního okamžiku největší atrakcí eskalátory, které si přijížděli vyzkoušet lidé z dalekého okolí. I když už Prior dávno neslouží svým účelům a stavba je odsouzena k demolici, přesto obyvatelům Plzně přirostla k srdci. A jeho bohatá historie určitě stojí za připomenutí.

Plzeňský Prior byl teprve třetím obchodním domem svého druhu postaveným v tehdejším Československu. Ten první byl v Košicích a druhý v Bratislavě. I když se poprvé začalo v Prioru prodávat 20. září 1968, budova byla tehdy uvedena jen do předběžného užívání. Kolaudační rozhodnutí získal až v roce 1977. Projekt vypracoval v letech 1960–1962 Krajský projektový ústav v Plzni, autory vítězného návrhu byli architekti Zbyněk Tichý, Václav Zoubek a Jaroslav Peklo. Před otevřením Prioru mohli Plzeňané nakupovat až do konce šedesátých let zejména v obchodech v bývalých domech Brouk a Babka či ASO.

První den svého fungování měl Prior na tehdejší dobu naprosto rekordní tržbu ve výši 4,5 milionu korun. Takto vysoké tržby byly později jen v době předvánočních nákupů. Prior disponoval prodejní plochou 5600 metrů čtverečních. V suterénu se prodávalo sklo, železářské potřeby, elektroinstalační materiál, kosmetika, drogerie a také sportovní zboží, jízdní kola nebo hračky. V přízemí byly k dostání elektrospotřebiče, televizory, potraviny, knihy či obuv.

Prior nabízel nákupy i zábavu

První patro obsadila zejména konfekce a obuv. O patro výše bylo království nábytku, koberců a hudebních nástrojů. Bývala zde i pobočka Československé státní spořitelny. Opomenout nelze ani vyhledávaný Snack-bar. Ve druhém patře bylo ještě zázemí obchodního domu, kanceláře, dílna, fotokomora, jídelna, učňovské středisko, příjem zboží a sklady. Mezi další nabízené služby patřila i rychloopravna. Populární eskalátory propojující jednotlivá patra si zahrály i ve známém filmovém muzikálu Discopříběh. Doživotní vzpomínku na Prior má i autor tohoto textu, který se tam začátkem 70. let poprvé a naposledy ztratil při nakupování svým rodičům mezi regály v prvním patře. Došlo tehdy i na populární vyvolávání rozhlasem.

Tento text vnikl ve spolupráci s plzeňským nakladatelstvím Starý most, které vydalo publikaci 100 zajímavostí z Plzně před rokem 1989

V Prioru byly k dostání mnohé zajímavé výrobky, od módy v tamějším oddělení Luxus, až po elektroniku, sportovní vybavení, nábytek. Pamětníci vzpomínají na kuriózní situaci v osmdesátých letech, když se poprvé objevila v tuzemském prodeji slavná Rubikova kostka. Ve frontě na ni tehdy čekaly stovky zájemců. V osmdesátých letech bylo možné v Prioru koupit i osobní automobil nebo mláďata kachen či hus pro svůj chov. Začátkem 80. let pracovalo v Prioru až 600 zaměstnanců.

Stejně jako současná nákupní centra plnil už tehdy Prior i jistou kulturní roli. Pořádaly se tam například autogramiády různých populárních osobností. Své podpisy rozdávali zájemcům umělci Václav Neckář, Lenka Filipová, Marie Rottrová, Miro Žbirka, Pavel Bobek, nebo místní populární skupina Turbo, ale také fotbalisté a hokejisté. Obrovskou senzací se pak stala návštěva spisovatele Jaroslava Foglara 19. září 1989. Na něj se přišlo podívat a o podpis požádat několik tisíc dychtivých čtenářů. Autor populárních knížek pro mládež se podepisoval několik hodin až do úplného vyčerpání a nestačil uspokojit všechny zájemce.

Teď už bývalý Prior jen chátrá a čeká na demolici

V roce 1982 došlo v budově obchodního domu Prior k rozsáhlému požáru, který si vyžádal rozsáhlou rekonstrukci. Na počátku 90. let 20. století koupila síť obchodních domů PRIOR, tedy i ten v Plzni, americká společnost K-Markt a v roce 1996 britský obchodní řetězec TESCO. Ten zde ukončil svoji činnost v roce 2017. Aktuálně patří již zchátralý objekt Prioru společnosti ze skupiny Amádeus. Developer na území zbouraného DK Inwest a stávajícího Prioru plánuje do roku 2027 vybudovat novou městskou čtvrť. Má tam vzniknout 150 bytů, 21 tisíc metrů čtverečních obchodní a kancelářské plochy. Chybět tam nebude ani gastronomie i prostor pro volnočasové aktivity.

V přízemí objektu bývalého Prioru je aktuálně v provozu prodejna řetězce LIDL. V dalších prostorách mohou rodiny s dětmi navštívit velké zábavní centrum Hopsina, plné nafukovacích a skákacích atrakcí. V době covidu sloužily prostory Prioru také jako očkovací centrum. A po covidu také jako Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Prošly jím desítky tisíc válečných uprchlíků.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Prior, výročí otevření, 55 let, obchodní dům Prior

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Částka tržby v Prioru po otevření mi připomíná onen vtip, kde ON říká JÍ: Za to, co jsem dnes dával jako spropitné, jsme si dřív dali opulentní večeři.

Čtvrtek, 21. září 2023, 07:46Odpovědět

Legendární obchodní dům Prior v Plzni se poprvé otevřel přesně před 55 lety. Byl třetí svého druhu v ČSSR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.