Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mládě vzácného výra velkého zahynulo po zásahu elektrickým proudem, když usedlo na sloup s vedením

Po zásahu elektrickým proudem zahynulo letošní mládě výra velkého, kterého od narození sledovali ornitologové z Plzeňska. Mrtvý dravec byl nalezen pod sloupem elektrického vedení nedaleko od Kožlan na severním Plzeňsku.

Podle ornitologického kroužku se jedná o letošního mladého samce, který byl kroužkován jen nedaleko od místa nálezu. „Již létající vyspělé mládě ve velice dobré kondici pravděpodobně využilo sloup elektrického vedení v krajině jako stromu a usedlo na horní částečně uzemněnou železnou konzolu. Při skládání křídel pak překonalo výšku izolátoru a dotklo se „živého“ horem vedeného vodiče. Smrt nastala okamžitě, když tělem projel přes pařát a konec křídla elektrický proud. Pták spadl ze sloupu jako hruška a byl konec,“ popsal smrt vzácného dravce Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP).

„Je to prostě krutá daň naší civilizaci. Věc řešíme s energetiky, ale bohužel podobných problémových úseků je historicky v naší krajině stále ještě hodně,“ dodal smutně Makoň. Letos se podařilo na území Plzeňského kraje okroužkovat jen sedm mláďat výra velkého. Prokazatelně je už po smrti jedno z nich.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky výr velký, zásah elektrickým proudem, výra usmrtil proud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládě vzácného výra velkého zahynulo po zásahu elektrickým proudem, když usedlo na sloup s vedením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.