Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Plánované omezení příjmu z hazardu může zásadně ovlivnit fungování a investice šumavské Železné Rudy

Také šumavská Železná Ruda nesouhlasí s vládou navrženými úpravami ozdravného balíčku, které by měly mimo jiné obsahovat snížení příjmů z daně z hazardu do městské pokladny. Ve známém horském středisku fungují především dvě velká kamenná casina. Jedno se nachází přímo v centru Železné Rudy, druhé je těsně u česko-německých hranic v Železné Rudě - Alžbětíně.

Stát by měl nově podle návrhu získat 55 procent výnosů daně z hazardu namísto dosavadních 35 procent. Obcím podle počtu povolených herních automatů zůstane 22,5 procenta, stejný poměr pak připadne obcím podle počtu obyvatel.

Převážnou část klientů v železnorudských casinech tvoří hráči, kteří přijíždí ze sousedního Německa. Peníze z hazardu jsou pro město klíčovým zdrojem financí. Návrh proto kritizoval starosta Filip Smola (Místní - Aby se u nás dobře žilo). „Pro naše Železnorudsko by tenhle návrh znamenal naprosto zásadní výpadek příjmů. A to natolik, že doslova budeme muset do budoucna zvažovat, zda zásadně omezit Městskou policii, nebo omezit naší Základní školu, nebo třeba informační centrum a úřad a knihovnu, o opravách komunikací a investicích ani nemluvě,“ uvedl Filip Smola.

Vyloučit nemůže starosta také významné omezení spolkového života a podporu života místních obyvatel. „Jak asi s penězi, které sebere obcím na základní provoz, naloží tahle vláda? Nasype je do další podpory solárů, elektromobilů, nebo podobných projektů, na kterých vydělá jen hrstka vyvolených? Tohle je naprosto zcestná politika proti obcím a lidem. Ještě je šance zvrátit tento nesmysl v Parlamentu. Budeme bojovat za zachování stávajícího rozpočtového určení daní,“ dodal Smola.

A pro města i obce umožňující na svém území hazard může být ještě mnohem hůře. Například středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) hodlá prosadit nápad, kterým chce sebrat uvedeným obcím všechny krajské dotace. Tímto způsobem je chce dotlačit k volbě, že na svém území buď vydají vyhlášku zakazující hazard, nebo přijdou o krajské dotace na nové silnice, vodovody, čističky, sportoviště i další projekty podporované krajem. Na tento svůj razantní návrh už hledá Pecková podporu napříč politickým spektrem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky hazard, casina, snížení příjmů z daně z hazardu, ozdravný balíček, Železná Ruda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plánované omezení příjmu z hazardu může zásadně ovlivnit fungování a investice šumavské Železné Rudy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.