Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňský kraj dá obcím 14,2 milionů korun na bezpečnost a veřejný pořádek

Plzeňský kraj rozdělí letos obcím do 2000 obyvatel 14,2 milionu korun z dotačního programu na zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku. Půjde téměř o dvojnásobek sumy, kterou kraj rozdělil minulý rok. Dotační program, vyhlašovaný třetím rokem, je jednou z forem pomoci obcím, v nichž se například v souvislosti se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách zhoršila bezpečnostní situace, řekl dnes hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Policie registruje kolem továren u průmyslových zón výrazně vyšší počty přestupků a trestných činů. Bez agenturních zaměstnanců z ciziny se ale zatím firmy v regionu neobejdou.

Peníze mohou obce získat na obecní policii, bezpečnostní agentury, zřízení, rozšíření a rekonstrukci kamerového dohledového systému, dále na technická opatření a na zpracování analýz k posílení veřejného pořádku. Kraj dá do 75 procent nákladů, obce nad 2000 obyvatel mohou získat až 50 procent. Žádosti bude posuzovat komise, v níž bude také zástupce policie. "Kritériem bude závažnost bezpečnostní situace na území obce, připravenost a účelnost projektu," řekl hejtman.

Loni rozdělil kraj 34 obcím 8,7 milionu Kč. Dotační titul vyhlásil kraj poprvé předloni, kdy vyčlenil tři miliony, z nichž ale obce nečerpaly, protože peníze mohly využít jen na obecní policii. Přihlásily se pouze Kostelec a Kladruby na Tachovsku, jimž kraj schválil po 500 tisíc korun. Městská policie Stříbro, kterou požádaly o pomoc, jim ale zajišťování služby odmítla, hlavně kvůli nedostatku strážníků. Právě kvůli jejich obtížnému shánění změnil kraj koncept a podpořil také agentury a kamery.

Loni nemířila z dotací přímo na strážníky ani koruna. Na Tachovsku, kde je žadatelů kvůli největšímu počtu zón nejvíce, je nemohou obce dlouhodobě sehnat. Velké problémy s náborem lidí tam má i státní policie. Důvodem je přeplácení lidí firmami v zónách.

Kostelec, jehož součástí je průmyslová zóna s 3000 zaměstnanci, dostal loni až na 30 kamer 1,17 milionu Kč. Další desítky kamer budou zavádět do svých areálů firmy, s nimiž se kraj i obec dohodly na tom, aby kamerové systémy komunikovaly s obecním dohledem. Podle náměstka hejtmana Iva Grünera (ČSSD) by se mělo povést napojit je na krajský policejní pult. Obec chce letos čerpat další peníze na bezpečnostní službu.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, správa, kriminalita, firmy, zóny, Plzeňský, Plzeňský kraj, veřejný pořádek, dotace, průmyslová zóna, ČSSD, Josef Bernard, Ivo Grüner, okres Tachov, Kostelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj dá obcím 14,2 milionů korun na bezpečnost a veřejný pořádek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.