Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vypravte se na dvě nejhezčí šumavské rozhledny. Navštívíte i kostel s nejstarším lomeným obloukem v Česku

Milujete rozhledny s výhledy do širokého kraje? Plzeňská Drbna vás tentokrát pozve na další šumavský výlet, při kterém zdoláte vrcholky dvou hor, na nichž se tyčí krásné rozhledny. Obě navíc leží jen nedaleko od sebe. Vyšlápněte si na horu Sedlo, odkud je unikátní výhled na hrad Kašperk a také na Javorník. A jako bonus vás ještě pozveme na návštěvu nejstaršího šumavského kostela v Albrechticích, který je skutečným gotickým klenotem v rámci celého Česka.

Na Sedlo s nadmořskou výškou 902 metrů můžete pohodlně vystoupat z parkoviště v obci Albrechtice, jde o vzdálenost pouhých 1,4 km a převýšení 140 metrů. Půlhodinová túra je vhodná i pro rodiny s dětmi a starší nebo méně zdatné turisty. My vám ale doporučíme o něco delší, ale mnohem zajímavější a ve finále i dobrodružnou cestu. Jako výchozí bod si zvolíte placené parkoviště Žlíbek, odkud vede i nejkratší a nejznámější cesta na hrad Kašperk. Vy se ale od davu turistů mířících na Kašperk velmi rychle oddělíte a budete zcela jistě naprosto sami pokračovat po červeně značené cestě, která vede většinou lesem.

Vrchol Sedla je od parkoviště vzdálení asi 4,2 km s převýšením 180 metrů. Cestou minete v lese i dva bývalé vojenské bunkry. Nejkrásnější jsou ale poslední metry těsně před výstupem na Sedlo. Budete totiž stoupat kolem tajemných a divokých skal. Toto malé skalní město si můžete celé projít a vystoupat také na jednotlivé skalky. A potom už vás pěšina dovede přímo k objektu dřevěné rozhledny na Sedle, která je postavena uprostřed stromů.

Tento výlet vznikl ve spolupráci s knižním vydavatelstvím Starý most a jeho publikaci Kudy na šumavské vrcholy a také Šumava, Bavorský les, Mühlviertel

Původně stála na vrcholu Sedla dvacetimetrová dřevěná vojenská věž, kterou vojáci opustili v roce 1962. Stavba pak zchátrala až se zřítila. Od roku 2009 je na Sedle nová rozhledna vysoká 27,8 metru, vyhlídková plošina je o čtyři metry níže a vede na ni 138 schodů. Nabízí opravdu nádherný kruhový rozhled a jižním směrem si můžete vychutnat jednoznačně nejkrásnější výhled na hrad Kašperk. Bohužel z jedné části rozhledny už vadí ve výhledu vysoké stromy.

V těsné blízkosti rozhledny najdete pozůstatky dávného hradiště. Lokalita byla osídlena v 5. století před naším letopočtem. Zdejší sklaní útvary tehdy obyvatelé hradiště propojili 900 metrů dlouhým valem. Z vnější strany dosahují valy místy výšky několika metrů, z vnitřní strany většinou do jednoho metru. Hradiště původně plnilo funkci sídelní i obrannou funkci. Podařilo se zde nalézt zlomky luxusních předmětů ze severní Itálie. Ve středověku se pak místo využívalo i jako strážiště.

Nejstarší lomený oblouk v Česku najdete v Albrechticích

Ať už zdoláte Sedlo z jakéhokoliv směru, určitě si nenechte ujít návštěvu malebné šumavské obce Albrechtice, nad níž stojí kostelík. Ten je jednou z nejstarších gotických památek na českém území a obsahuje i některé románské prvky. Kostel zasvěcený svatým apoštolům Petru a Pavlovi je nejstarším na české straně Šumavy, vysvěcen byl v roce 1179. V albrechtickém kostele byl poprvé v Čechách podle některých pramenů použit nový gotický stavební prvek - lomený oblouk! Původní jednolodní stavba z období rané gotiky, v jejímž slohu se projevují i románské prvky se dochovala ve své podstatě dodnes. Významné je také románské okno v presbytáři. Ten je vyzdoben nástěnnými gotickými malbami ze 13. a 15. století. Tři renesanční oltáře pochází ze 17. století.

Za nejhezčím výhledem si vyšlápněte na Javorník

Dechberoucí výhled na celou Šumavu její předhůří, Brdy nebo na jihočeskou elektrárnu Temelín ovšem zažijete, když vystoupáte na rozhlednu na vrcholku hory Javorník s nadmořskou výškou 1066 metrů. Nejpohodlnější a nejkratší je cesta z osady Javorník. Po modré a žluté značce vedoucí kolem kaple sv. Antonína Paduánského dojdete k rozhledně asi za 20 minut, jedná se o vzdálenost 1,1 km s převýšením pouhých převýšením pouhých 100 metrů. Vede tam i silnička, kterou využívají cyklisté. Plzeňská Drbna ovšem doporučuje zdolat Javorník o něco delší cestou. A rozhodně nebudete litovat.

Za výchozí bod si zvolíte obec Strašín. Parkovat můžete zdarma na parkovišti před hřbitovem. Odtud je značená cesta na Javorník po žluté značce. Ještě než vyrazíte, můžete jen pár stovek metrů od hřbitova navštívit překrásný poutní kostel Narození Panny Marie, ke kterému dojdete romantickou alejí. Kostel má opravdu bohatý barokní interiér. Pak už vám nic nebrání vydat se po žluté značce po úzké asfaltové silničce. Nejprve projdete malebnou vesničkou Lazný a odtud kolem pastvin vystoupáte do ještě malebnější obce Pohorsko s nádhernou kaplí na návsi. Tu si postavili místní občané. Z Pohorska už budete dál pokračovat vzhůru převážně po lesních cestách. Ze Strašína na vrchol Javorníku dojdou zdatní turisté za dvě hodiny, trasa měří 6,4 km a převýšení má 470 metrů.

Rozhledna na Javorníku, který dostal jméno podle kdysi hojného výskytu javorů, stojí od roku 1938. Původní stavba z žulového zdiva byla vysoká 24 metrů, měla vyhlídkovou plošinu ve výšce 18 metrů. Za války sloužila rozhledna jako protiletecká pozorovatelna. Už koncem sedmdesátých let 20. století ale začaly rozhlednu přerůstat smrky. V letech 2002-2003 se podařilo vybudovat nástavbu rozhledny. Nově měří 39 metrů, vyhlídka je ve výšce 30 metrů, vede na ni 197 schodů a tentokrát musíte zaplatit vstupné. Nabízí kruhový rozhled do okolí a uvidíte úplně všechny Šumavské vrcholky na české i německé straně. Jejich hledání vás zabaví na dlouhé minuty. Autor považuje rozhlednu na Javorníku za jednoznačně nejlepší na celé Šumavě. V lese poblíž Javorníku pak můžete hledat několik menhirů. Najít můžete menhiry Blesk, Grál, Otvírač srdcí, Mudrc, Mnich, Dvojice, ale také Obrovo lože nebo mezní kámen. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky tip na výlet, Javorník, Sedlo, Albrechtice, šumavské rozhledny, Šumava, nejstarší šumavský kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Němec

Ještě k rozhledně na Javorníku,návštěva 10.8 otevírací doba od 9h a ještě o v 9:45 nikde ani noha,pokladna uzavřena,to stejné v Info centru v obci,tak nevím ,kde je chyba???M.Němec Pardubice

Pondělí, 21. srpna 2023, 08:47Odpovědět

Vypravte se na dvě nejhezčí šumavské rozhledny. Navštívíte i kostel s nejstarším lomeným obloukem v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.