Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatel Plzeňského kraje bude do roku 2070 přibývat díky migraci

Počet obyvatel Plzeňského kraje by měl do roku 2070 vzrůst o 36 tisíc na 621 tisíc, čímž se zařadí na šesté místo mezi kraji. Zajistí to výhradně migrace. Výrazněji bude stoupat počet obyvatel díky zahraničnímu stěhování, ale přibývat by měli také vnitřní migrací, která dosáhne dokonce druhé nejvyšší hodnoty z krajů. Nově zpracovanou projekci obyvatelstva zveřejnila krajská správa Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Plzni. Kraj by měl stárnout pomaleji a průměrný věk by měl dosáhnout 46,6 roku.

"Hlavním důvodem růstu by mělo být kladné saldo zahraniční migrace ve výši 111 tisíc osob. Díky vnitřnímu stěhování vzroste počet obyvatel o 17 tisíc," řekl ředitel krajské správy ČSÚ Miloslav Chlad. Naopak přirozeným vývojem přijde region asi o 91 tisíc obyvatel.

Podle projekce by tedy mělo žít v kraji v roce 2070 téměř o 20 tisíc mužů a bezmála o 16 tisíc žen více než loni. Počet zemřelých by měl vzrůst o 30,9 procenta, živě narozených bude skoro stejně. "Zvyšovat se tedy bude přirozený úbytek obyvatel, naopak přírůstek stěhováním se sníží stejně jako přírůstek celkový," uvedl ředitel. Nejvíce obyvatel budou mít kraje Středočeský, Praha a Jihomoravský, naopak Karlovarský kraj si bude držet trvale nejnižší počet obyvatel.

Plzeňský kraj bude pravděpodobně stárnout pomaleji než ostatní kraje, takže v roce 2071 bude patřit mezi populačně mladší kraje, když průměrný věk v roce 2071 dosáhne 46,6 roku (45,8 let u mužů a 47,4 let u žen). Podíl lidí ve věku 65 let a více bude v roce 2071 oproti současnému stavu podprůměrný (27,4 pct). Zastoupení dětí do 14 let s 14,3 procenta dosáhne průměru, když dnes je podprůměrné. A podíl osob ve věku 15 až 64 let s 58,3 procenta bude nadprůměrný.

Projekce obyvatel ukazuje na hypotetický vývoj počtu a věkového složení obyvatel. Hlavními předpoklady je další mírný nárůst průměrného věku matek při narození dítěte spojený se slabým růstem či stagnací plodnosti, pokles intenzity úmrtnosti a zachování kladného migračního salda všech krajů.

Podle posledních dat ČSÚ z loňského prosince měl Plzeňský kraj na konci září 588 751 obyvatel, z toho 296 013 žen a mužů bylo o 3275 méně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, správa, Plzeňský, ČSÚ, Plzeňský kraj, migrace, Český statistický úřad, stěhování, průměrný věk, Plzeň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatel Plzeňského kraje bude do roku 2070 přibývat díky migraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.