Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

TIPY NA VÍKEND: Hangár v Líních se otevře veřejnosti, těšit se můžete na legendárního Mustanga

Víkend je tady a podle meteorologů se konečně dočkáme i lepšího počasí bez přeháněk a s teplotami okolo třicítky. Vyrazit tak budete moci k vodě nebo na řadu zajímavých akcí. Na letišti v Líních u Plzně se například otevře Hangár 3, kde nadšenci pečují o historické letouny. Zajímavý program nabízí také rokycanské muzeum a na své si přijdou i milovníci aut, kteří se mohou vyrazit podívat na sraz veteránů na nádvoří pivovaru. Bude toho ale mnohem víc.

Chodské slavnosti

Už v pátek odstartuje v Domažlicích největší folklorní akce v Česku. V pořadí 69. ročník Chodských slavnosti potrvá až do neděle 13. srpna a pořadatelé očekávají příjezd desítek tisíc návštěvníků. Na programu jsou hudební vystoupení, řemeslné trhy či tradiční bohoslužby pod širým nebem u kostela na Vavřinečku.

„Připravena je bohatá nabídka nejen v rámci hlavního programu, sestaveného městským kulturním střediskem na pódiu u brány na náměstí a v zahradě pod Chodským hradem, ale i řadou pořadatelů menších hudebních vystoupení ve dvorech a prolukách v historické části města i velký Chodrockfest na kolbišti. Na své si přijdou kupující ručně zpracovaných výrobků, děti a mládež na kolotočích nebo návštěvníci výstav," zve k návštěvě chodské metropole starosta města Stanislav Antoš. Podrobnější program najdete na webu chodskeslavnosti.cz.

Hangár v Líních se otevře veřejnosti

Hned 12 unikátních letounů mohou obdivovat návštěvníci v rámci Dne otevřeného Hangáru 3 na letišti v Líních u Plzně. Akce se uskuteční v sobotu 12. srpna od 11:00 do 16:00. Za vstup dáte stovku, děti do 15 let zaplatí polovinu a nejmenší návštěvníci do šesti let to mají zdarma. Pořadatelé lákají například na letadla: Stinson AT 19A Reliant MK III (Royal Navy), Boeing B75N1 Stearman (RCAF), Harvard Mk.IIA (RAF), Pilatus P2-05, Fairchild F 24, Zlín Z 526M, Zlín Z 526.

„Opět bude nachystáno několik novinek. Tou hlavní, je nový letuschopný přírůstek Hangáru 3 - legendární stíhací letoun USAAF - P-51D Mustang Little Rebel. V prostorách Muzea budou vystaveny takřka kompletní dochované artefakty letounů B-17 Flying Fortess sestřelených 25. dubna 1945 nad Plzní. Můžete se těšit i na výstavu Jeepů, Dodge a výstavu o letcích RAF, USAAF a Luftwaffe,“ lákají pořadatelé.

Pozor! Příjezd a odjezd návštěvníků je umožněn pouze po vyznačených komunikacích. Volný pohyb po areálu není povolen. Nerespektování tohoto opatření může být důvodem k vykázání z areálu letištního prostoru ostrahou letiště.

Program ve vojenském muzeu Rokycany

Největší nestátní vojenské muzeum v České republice, připravilo na sobotu 12. srpna od 10:00 do 17:00 celodenní doprovodný program k běžným prohlídkám expozic.

„Pro dětské návštěvníky je připravena řada soutěží či interaktivní soutěž SPOJAŘ. Dospělí mohou po celý den prohlédnout výstavu spojovací techniky a zbraní, kde mohou diskutovat se zbrojířem muzea, nahlédnout do vybrané otevřené techniky a v 11 hodin se připojit k prohlídce expozic muzea s průvodcem. Poprvé budou moci návštěvníci také zhlédnout novou vnější expozici protiletadlové techniky a vojenských vleků,“ prozrazuje Radka Vávrová z Muzea na demarkační linii.

Od 15:00 do 17:00 bude probíhat speciální program pro děti, kdy se naučí základy první pomoci, uvidí prezentaci hasičské záchranné techniky od SDH Holoubkov či interaktivní ukázku výcviku služebních psů. Celá akce vyjde na cenu běžného vstupného.

Veteránský sraz socialistických vozidel

Letos již po osmé budou druhou srpnovou sobotu brázdit silnice Plzeňska zachovalé či renovované automobily a motocykly prodávané v ČSR a ČSSR v období let 1948 – 1989, které čeká přes 100 kilometrů dlouhá trasa přes severní Plzeňsko.

„Je to sraz vozidel, která někteří z nás ještě aktivně užívali, ať již v produktivním věku, či jako novopečení řidiči. Vozidel, ve kterých se někteří vozili ještě jako děti, a která jsou pouze díky nadšencům dochována do dnešních let. Je hezké vidět prarodiče, kteří u „žigulíka“ či „embéčka“ vysvětlují vnoučatům, jak zrovna s takovým autem jeli například k moři na dovolenou,“ říká Milan Hampek z pořádajícího Veteran Car Clubu Plzeň.

Akce začíná v sobotu 12. srpna v 9 hodin výstavou vozidel na nádvoří Plzeňského Prazdroje a o hodinu později již budou odjíždět první vozidla přes Malesice, Stýskaly, Kunějovice a Horní Bělou do Plas, kde před konventem bude probíhat jejich další výstava. Následně se posádky přes Mariánskou Týnici, Kopidlo, Horní Hradiště a Jarov vrátí do Plzně a svou jízdou zakončí v areálu DEPO 2015, kam by měla auta dorazit kolem 16 hodiny.

Do parku za Plazou se vrátí Sportmania

Od 12. do 20. srpna se do zrekonstruovaného parku za obchodním centrem Plaza vrátí populární Sportmania. Akce nabídne zhruba 40 sportovních i zábavních stanovišť. Návštěvníci si vyzkouší tradiční sporty i vodní skluzavku, podvodní hokej, snowboard na skutečném sněhu, dodgeball, což je vybíjená s více míči, sportovní šerm, lezeckou stěnu, motokáry, lanový park či discgolf, při němž se hází talířem na ocelový koš.

Vstup na akci je zdarma, otevřeno bude ve všední dny od 14:00 do 20:00, o víkendech od 10:00 do 20:00. V závěrečný den skončí sportovní aktivity v 16:00. Více najdete na webových stránkách města.

Ohodnoť článek

Foto Michal Krechowski

Štítky tipy na víkend, kultura, akce, Chodské slavnosti, Hangár 3, letiště Líně, Retrojízda, Sportmania

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIPY NA VÍKEND: Hangár v Líních se otevře veřejnosti, těšit se můžete na legendárního Mustanga  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.