Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cizinci tvoří 13,3 procenta obyvatel Plzeňského kraje, jejich počet loni výrazně vzrostl na 80 814

Přesně 80 814 cizinců žilo loni v Plzeňském kraji, nepočítaje v to lidí s azylem. Meziročně je to o 85 procent víc. Z celkového počtu obyvatel v regionu to je 13,3 procenta, což je druhé místo po Praze. Přes 52 procent tvoří ženy. Z celkového počtu cizinců žijících v ČR je jich v Plzeňském kraji 7,3 procenta, což je po Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji čtvrtý nejvyšší podíl. Informoval o tom Český statistický úřad. 

"Počet cizinců v Plzeňském kraji meziročně výrazně vzrostl, většina z nich je v produktivním věku od 15 do 64 let (81 pct všech cizinců). Nejvyšší zastoupení podle státní příslušnosti měly osoby z Ukrajiny, a to 64 procent. Více než polovina cizinců žila v Plzni (přes 51 pct)," uvedl Miloslav Chlad, ředitel plzeňské pobočky Českého statistického úřadu.

Slováci tvořili v kraji z celkového počtu cizinců 9,6 procenta, Vietnamci 7,8 procenta, Bulhaři 3,9, Rumuni 3,6 a Němci 1,3 procenta. "K poslednímu prosinci pobývalo v kraji 78,4 procenta cizinců ze zemí mimo EU, meziročně se počet zvýšil o 17,8 procentního bodu. Příčinou je zcela jistě stále narůstající počet cizinců přicházejících z Ukrajiny, který se meziročně zvedl více než trojnásobně," řekl ředitel.

Nejvíce se meziročně zvýšil počet cizinců na Klatovsku, a to o 104 procenta, na Tachovsku stoupl o 103 procenta, nejméně na Rokycansku - o 67 procent. "Ve všech okresech loni dominovali Ukrajinci, jejich nejvyšší podíl na všech cizincích okresu byl v Plzni, a to 66 procent, a na Rokycansku a Tachovsku - shodně 65 procent," informoval Chlad.

Podíl cizinců na obyvatelstvu kraje (13,3 pct) má rostoucí trend, oproti roku 2021 se zvýšil o 5,8 procentního bodu, přičemž celkový počet cizinců meziročně vzrostl o 37 214, tedy o 85,4 procenta. Nejvýraznější nárůst byl na Vysočině (o 121 pct), nejnižší v Praze (o 46 pct). Nejvíce se cizinci v kraji na obyvatelstvu daného okresu podíleli v Plzni (20,5 pct) a v Tachově (19,8 pct), uvedl Chlad.

V plzeňském regionu zůstává podle informací krajského úřadu 16 měsíců od vypuknutí války na Ukrajině zhruba 25 000 ukrajinských uprchlíků před válkou a pracuje jich téměř 14 000, nejvíc ze všech 14 krajů ČR. Do 31. března 2024 mohou váleční uprchlíci využít tzv. dočasnou ochranu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto visitplzen.eu

Štítky cizinci, pracovní agentury, úřad práce, zaměstnanost, Plzeňský, pobyt cizinců, statistický úřad, Plzeňský kraj, Plzeň, Ukrajina, Cizinecká policie, Vietnam, Slovensko, Praha, okres Plzeň-město, Česko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinci tvoří 13,3 procenta obyvatel Plzeňského kraje, jejich počet loni výrazně vzrostl na 80 814  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.