Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Semlerova rezidence slavného architekta Loose je zařazena mezi neobjevené skvosty České republiky pro rok 2023

Mezi neobjevené skvosty České republiky pro rok 2023 vybrala Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism společně s portálem a portálem Kudy z nudy za Plzeňský kraj nově opravenou Semlerovu rezidenci architekta Adolfa Loose na Klatovské třídě v Plzni. Celkem letos agentura vybrala 42 zajímavých míst a destinací, které rozhodně stojí za návštěvu.

„Už za covidu se lidé naučili trávit dovolenou v tuzemsku a začali poznávat a užívat si to, co je za humny. I když v létě mnoho lidí vyrazí k moři, je stále spousta těch, kteří nejen v souvislosti s vysokými cenami a inflací budou volit poznávání krás Česka. Podle našeho nejnovějšího průzkumu plánuje strávit letní dovolenou v Česku 61 procent Čechů. Přehled neobjevených skvostů, který každoročně vydáváme, má proto jasný cíl – chceme propagovat méně navštěvovaná, přesto velmi atraktivní a krásná místa, abychom rozložili cestovní ruch do více oblastí,” říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Plzeňská Semlerova rezidence má za sebou téměř desetiletou opravu za 110 milionů korun, kterou loni v září dokončil její vlastník, Plzeňský kraj. Adolf Loos (1870–1933) je považován za nejvýznamnějšího středoevropského architekta první třetiny 20. století a přímého předchůdce moderní architektury. Adolf Loos v západočeské metropoli působil mezi lety 1907 až 1932 a vytvořil nejméně 13 interiérů. Do dnešních dnů se jich dochovalo osm a část z nich je i přístupná veřejnosti. Většina interiérů se stavěla v Plzni pro židovskou klientelu.

V rámci prohlídky Loosových interiérů mohou lidé navštívit i Semlerovu rezidenci. Vstupné stojí 370 korun a vstupenky si můžete rezervovat například na tomto webu ZDE: I když byla Semlerova rezidence aktuálně zařazena mezi neobjevené skvosty, navštívit ji není úplně jednoduché. Vzhledem k velkému zájmu o prohlídky se doporučuje zakoupit vstupenky s časovým předstihem minimálně dva týdny dopředu.

„Bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových vznikl v letech 1933 až 1934 a patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Je to jediný interiér v Plzni, který je postaven podle Loosova principu tak zvaného raumplanu - nemá klasická podlaží, ale jeho jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly. Stejné pojetí má i Müllerova vila v Praze,“ informoval autor expozic Semlerovy rezidence a garant její obnovy Petr Domanický.

Do celého světa se vyvážely luxusní pozlacené gramofonové jehly z továrny slavného plzeňského průmyslníka

Gramofonové jehly vyvážené do celého světa pod značkou SEM začala v roce 1927 vyrábět továrna talentovaného plzeňského podnikatele Oskara Semlera. Jeho otcem byl vážený průmyslník a ocelář Simon Semler. A v rodinné tradici pokračoval i další...

Do domu se rodina významného podnikatele Oskara Semlera nastěhovala v roce 1934. O pět let později ale musela emigrovat a dům připadl Němcům. V roce 1949 požádali Semlerovi o restituci, dům ale přešel na město. Po dalších letech vlastnil objekt stát a až v roce 1993 ho opět převedl na město. Byt rodiny Oskara Semlera byl již dříve rozdělen na několik menších samostatných bytů, oddělená hala sloužila jako učebna, později jako fotoateliér. Od roku 1969 je byt rodiny Oskara Semlera kulturní památkou a od roku 2003 se nachází na území městské památkové zóny. V roce 2014 se kulturní památkou stal celý dům na Klatovské 110, který byl před tím městem Plzní převeden na Plzeňský kraj, jenž jej v roce 2012 svěřil do správy Západočeské galerii v Plzni.

Rezidence je i v mezinárodní síti Iconic Houses

Semlerova rezidence byla také přijata do mezinárodní sítě Iconic Houses (Ikonické domy). V Nizozemsku registrovaná nadace soustřeďuje výjimečné stavby světových architektů 20. století. „Iconic Houses sdružuje 188 významných budov z 20. století po celém světě, které jsou alespoň částečně přístupné veřejnosti a slouží jako prohlídkový objekt. V ČR je na tomto seznamu také například brněnská památka UNESCO Vila Tugendhat, pražská Müllerova vila, rovněž navržená Loosem, a také další z plzeňských Loosových realizací - Brummelův dům. V zahraničí patří mezi objekty zařazené do sítě stavby slavných architektů Franka Lloyda Wrighta, Le Corbusiera, Antoniho Gaudího, Ludwiga Mies van der Roheho a dalších,“ uvedla Gabriela Darebná, mluvčí Západočeské galerie v Plzni, která Semlerovu rezidenci spravuje a provozuje.

Zřícenina hradu Vízmburk neboli podkrkonošské Pompeje v Královéhradeckém kraji. Zámek Chyše, který Karel Čapek zvěčnil ve svých dílech Krakatit a Věc Makropulos z Karlovarského kraje. Anebo jihočeská Vodárenská věž v Českých Budějovicích z 18. stol. To jsou další neobjevené skvosty České republiky pro rok 2023. Hlavní město Praha láká například na 68 metrů vysokou Astronomickou věž v Klementinu, nebo na Clam-Gallasův palác na Starém Městě pražském, jednu z nejvýznamnějších barokních palácových staveb v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Polák, Studio Petrohrad, archiv Západočeská galerie v Plzni

Štítky neobjevené skvosty, Adolf Loos, Semlerova rezidence, Iconic Houses, Ikonické domy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semlerova rezidence slavného architekta Loose je zařazena mezi neobjevené skvosty České republiky pro rok 2023  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.