Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Zájemcům se opět otevřou desítky dvorků a méně známá zákoutí Plzně

Oblíbená akce Plzeňské dvorky nabídne už tuto sobotu nahlédnutí do bezmála tří desítek dvorků a méně známých zákoutí Plzně. Přístupné budou od 10:00 do 18:00 a vstup je zcela zdarma. Na seznamu jsou populární místa, která se otevírají pravidelně. Naopak novinkou je například dvorek činžovního domu U Dvou štírů v Hálkově ulici nebo jeden z vnitroblokových dvorků na náměstí republiky.

„Lákavá bude možnost projít mezi Kopeckého sady 11 a Americkou 29. Obě adresy vedou k letní scéně Měšťanské besedy, kde bude připraven bohatý hudební program. Dalším zajímavým místem bude nádvoří opraveného rabínského domu za Velkou synagogou, kam se zájemci dostanou také ze dvou směrů – z Palackého náměstí a parku Miroslava Horníčka," láká na akci Alena Kozáková z pořádající Nadace 700 let města Plzně.

 Na seznamu přístupných dvorků jsou místa, která se otvírají pravidelně, novými adresami bude například dvorek činžovního domu U Dvou štítů v Hálkově ulici 18 nebo jeden z vnitroblokových dvorků na centrálním náměstí Republiky. V Plachého 6 bude možné kromě volné prohlídky dvorku jít na komentovanou prohlídku apartmánu Richarda Hirsche, navrženého architektem Adolfem Loosem. Komentované prohlídky s možností nahlédnout do podzemních prostor domu budou i v domě U Zlatého slunce v Prešovské 7, kde dnes sídlí plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu. Na tyto prohlídky s průvodcem je ale třeba vstupenka.

Lidé se podívají i na rajský dvůr Františkánského kláštera, na dvorek Muzea loutek na centrálním náměstí, na dvorek nejstaršího měšťanského domu v Plzni ve Zbrojnické ulici 6, na dvorek Západočeské galerie v Pražské 13, na dvorky Církevního gymnázia, charitních domovů sv. Zity a sv. Alžběty či do Farského ulice číslo 4, kde na dvorku prožil dětská léta a část mládí zakladatel a dlouholetý šéfredaktor časopisu ABC, spisovatel, novinář a autor řady komiksů Vlastislav Toman.

„Na mnoha dvorcích bude doprovodný program – hudba, tanec, přehlídky svatebních šatů, výtvarné dílny a mnoho dalšího. Akci doplní stopovačka pro malé i velké, jejíž start a cíl bude na adrese Sedláčkova 38," dodala Kozáková. Více infromací najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňské dvorky

Štítky Plzeňské dvorky, zákoutí města, tip na akci, Nadace 700 let města Plzně, architektura, vnitrlobloky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemcům se opět otevřou desítky dvorků a méně známá zákoutí Plzně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.