Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pohádkový poklad v podobě 3756 stříbrných mincí nalezli archeologové pod povrchem náměstí v Kašperských Horách před 14 lety

Tisíce stříbrných mincí pocházejících z období třicetileté války našli přesně před 14 lety archeologové při přestavbě náměstí v Kašperských Horách. Když zkoumali bývalou hornickou šachtu, kterými je tam podzemí doslova protkáno, netušili vůbec, jaký mimořádný poklad na ně čeká. Archeologové náměstí tehdy zkoumali před jeho kompletní rekonstrukcí. Nález odkryli při začišťování povrchů, kdy ještě neprobíhal regulérní archeologický průzkum.

„Celkem 3756 mincí bylo uloženo v keramickém hrnku uzavřeném dřevěnou pokličkou, asi 40 centimetrů pod povrchem v blízkosti bývalého zlatodolu Masných krámů,“ popsal unikátní poklad krátce po jeho nálezu Vladimír Horpeniak, historik Muzea Šumavy. Řada mincí se časem a působením vlhkosti slepila do hrudek, které museli odborníci při restaurování nálezu opatrně rozlepit a mince zbavit vrstvy měděnky. Náročné restaurování si vyžádalo stovky hodin odborné práce.

Většina mincí jsou tříkrejcary, krejcary a nejdrobnější haléře a feniky. Pocházejí z mincoven v Německu, Česku, Rakousku, Polsku, Švýcarsku či Nizozemí. Nejstarší je český parvus Jana Lucemburského, který žil v první polovině 14. století, nejmladší tříkrejcar Ferdinanda II. s letopočtem 1630. Parvus je poměrně vzácná mince, protože se jich razilo málo a pro svoji „kvalitu“ byly brzy stahovány z oběhu. K zajímavostem patří ražby Albrechta z Valdštejna.

Kašperské Hory ve středověku patřily k poměrně významným sídlům a proto odborníci předpokládali, že archeologové při průzkumu náměstí nějaké zajímavé nálezy uskuteční. V době třicetileté války město podle historiků trpělo kvůli vojskům. Bylo v té době běžné, že lidé si tehdy v obavě před drancujícími vojáky zakopávali svůj majetek do země. Výjimkou nebyly v Kašperských Horách ani další archeologické nálezy. Malý poklad v mincích se tam údajně nalezl někdy v 20. či 30. letech minulého století. Při různých stavebních pracích se poblíž náměstí našly v nedávné době také pozůstatky domků a dalších staveb či zachovaná keramika.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / David Veis, Město Kašperské Hory

Štítky poklad, nález pokladu, nález mincí, poklad v Kašperských Horách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádkový poklad v podobě 3756 stříbrných mincí nalezli archeologové pod povrchem náměstí v Kašperských Horách před 14 lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.