Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Plzeň se představí v USA a pozve na květnové Slavnosti svobody

Plzeň se příští týden představí v USA a pozve Američany na květnové Slavnosti svobody, které připomenou 75. výročí osvobození města na konci druhé světové války americkými vojáky. Slavnosti budou letos mimořádné a potrvají výjimečných šest dnů od 1. do 6. května. Zástupci Plzně zároveň představí město jako atraktivní turistickou destinaci, kulturní metropoli a centrum průmyslu, vědy a výzkumu, řekla mluvčí radnice Eva Barborková.

Delegace navštíví české velvyslanectví ve Washingtonu a České centrum v New Yorku, kde zahájí výstavu věnovanou 75. výročí osvobození Plzně a západních Čech americkou armádou. Plzeň byla jedním z posledních evropských měst, které v roce 1945 Američané osvobodili. "Výstavou v New Yorku proto představíme postup spojeneckých vojsk z Normandie do Plzně a osvětlíme, jakou roli při osvobozování sehrál generál George S. Patton, i další historické události, které měly přímý dopad na Plzeňany a celý region. Návštěvníci se dozvědí i o temných letech 1948 až 1989, kdy se komunistický režim v Československu snažil, aby lidé na tento významný milník české historie zapomněli," řekla radní Lucie Kantorová (ANO).

Výstavu připravil Ivan Rollinger z Patton Memorial v Plzni s kolegy z týmu Slavností svobody. Na vernisáži kromě něj promluví i každoroční hosté slavností - sedmadevadesátiletý veterán Earl Ingram a vnuk generála Pattona George Patton Waters. Po vernisáži je na programu na Manhattanu koncert plzeňského Pilsner Jazz Bandu. Role hostitelky večera ve velkém sále Bohemian National Hall se ujme velvyslankyně ČR při OSN Marie Chatardová.

Programu v New Yorku bude předcházet obdobný program ve Washingtonu, kde Pilsner Jazz Band vystoupí v Kennedy Center for Performing Arts. Na českém velvyslanectví zástupci města zahájí výstavu výtvarníka a plzeňského rodáka Jiřího Slívy. Primátorův náměstek Michal Vozobule (TOP 09) předá pamětní medaili města třiadevadesátiletému veteránovi Lincolnu Harnerovi a pozve ho na Slavnosti svobody. Harner se 6. června 1944 vylodil na pláži Gold v Normandii, prošel Evropou a na konci války s 16. obrněnou divizí osvobodil Plzeň. Od té doby v Plzni nikdy nebyl.

Autoři | Foto slavnostisvobody.cz

Štítky ČR, USA, správa, historie, 1945, Plzeň, slavnost, druhá světová válka, George S. Patton, New York, Washington, D.C., Armáda Spojených států amerických, Normandie, OSN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň se představí v USA a pozve na květnové Slavnosti svobody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.