Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nadcházející víkend bude v DEPO2015 patřit milovníkům zahrádek, kutilům a vynálezcům

Už tento víkend se v plzeňské kreativní zóně DEPO2015 potkají dvě akce. Jednou z nich je festival O zahradě, který přinese zajímavé přednášky či workshopy pro zkušené i začínající zahrádkáře. Na své si přijdou také kutilové na přehlídce Maker Faire, která spojuje vynálezce a inovátory. Také tato akce bude tematicky zaměřená na rostliny a slibuje atraktivní program pro celou rodinu. Zkusit si budou zájemci třeba práci s 3D tiskem nebo pájení.

„Letošní ročník Maker Faire Plzeň je zajímavý především tematickým zaměřením. Propojili jsme se s akcí O Zahradě, která probíhá stejný víkend v prostorách DEPO2015 a společně se věnujeme tématu rostlin, vody nebo microgreens. Návštěvníky samozřejmě čeká taky pestré množství projektů, které se zelení vůbec nesouvisí”, popisuje organizátor festivalu Maker Faire Vojtěch Kolařík.

Tato akce se podle něj odlišuje od těch ostatních především tím, že se mohou lidé osobně potkat s tvůrci a jejich vynálezy si sami „osahat“. Navíc se mohou sami vrhnout do tvoření v rámci workshopů. „Naše festivaly se tak stávají místem pro setkávání odborných komunit. To považujeme za velmi důležité,“ podotýká Kolařík. Do Plzně zavítá v sobotu 22. dubna až 35 projektů nejen místních tvůrců.

Festival O zahradě se zaměřuje na téma vody

Koho zajímají přírodní zahrady a chce se něco nového dozvědět, ten může o víkendu zajít na akci O Zahradě. „Druhý ročník tematického víkendu má ambici oslovit novou skupinu návštěvníků a otevírat zajímavá témata, alternativní přístupy a novinky, které milovníci zahrad v hobby marketu nenajdou,“ prozrazuje akci jeho manažerka festivalu Soňa Rychlíková.

Návštěvníci mohou zajít na některou z mnoha přednášek. O tématu vody se například v sobotu rozpovídá plzeňský hydrobiolog Jindřich Duras. Neděle bude patřit praktickým dovednostem. Lidé se například dozvědí, jak pěstovat mikrozeleninu nebo jak přečovat o stromy řezem. Odborníci laiky seznámí také s tím, podle čeho se řídit při výběru osiva a jak založit přírodní zahradu, aby dělala parádu po celý rok.  

Součástí akce je také takzvaný swat, čili bezplatná měnírna rostlin. Na místě bude také otevřené tržiště, kde si budou moci zájemci nakoupit sazenice bylin, trvalek či jedlých keřů. Chybět nebudou ani zavařeniny nebo další dobroty ze zahrady. 

„Oba víkendové dny bude otevřeno Gastrookénko Aleny Gajduškové, která bude připravovat dobroty ze zahrady. V sobotu nabídne rolky s medvědím česnekem, polévku hastrmanku a kopřivové lívanečky, nedělní menu pak zacílí na děti s nabídkou palačinek s domácími jablečnými povidly," doplnila mluvčí DEPO2015 Lucie Lobotková. Vstupné na akci je zdarma, platí se za přednášky a workshopy pro dospělé. Bližší informace najdete ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DEPO2015

Štítky tip na víkend, víkendová akce, Maker Faire, O zahradě, příroda, kutilové, přírodní zahrady, téma vody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadcházející víkend bude v DEPO2015 patřit milovníkům zahrádek, kutilům a vynálezcům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.